Traktaties voor de dieren: ZooParc Overloon bestaat vandaag twintig jaar

Overloon, 21 april 2020

21 april 2020 – Het is exact twintig jaar geleden dat ZooParc Overloon de deuren opende. Het park viert dit vandaag met de dieren, die iets extra lekkers krijgen. De overige feestelijkheden worden in verband met corona uitgesteld. “Maar het is zeker geen afstel”, aldus general manager Roel Huibers.  

 

ZooParc, dat werd aangelegd naast de al bestaande botanische tuin en vlindertuin D’n Hof, opende op 21 april 2000 de deuren voor het publiek. Sindsdien verwelkomde het park ruim 2,3 miljoen bezoekers. Het aantal diersoorten groeide van 36 soorten en 142 dieren in het eerste jaar naar 72 soorten en 482 dieren nu.

Overname Libéma 

In 2013 werden de botanische tuin en vlindertuin gesloten ten behoeve van woningbouw en twee jaar later ging moederbedrijf Zodiac Zoos failliet. In februari 2015 nam recreatie-onderneming Libéma de dierentuin over.

Onder de nieuwe eigenaar werd ZooParc uitgebreid met onder andere Afrikaanse pinguïns, tijgers en leeuwen. Ook wordt de Aziatische vlakte omgebouwd tot een Australische Outback, waar verschillende kangoeroesoorten, emoes en zwarte zwanen rondlopen. De laatste grote uitbreiding was de opening van het Madagaskargebied in 2019, waar diverse halfapen en fossa’s leven.

No description


Giraffen hoogtepunt 

De komst van de giraffen in 2017 was volgens general manager Roel Huibers zowel letterlijk als figuurlijk een van de hoogtepunten. “Dat zijn zulke mooie, kenmerkende dieren. Je kan niet anders dan vol verwondering naar ze kijken, dus het is heel bijzonder om ze zo in ons park in Overloon voorbij te zien lopen.”

Gekoppeld aan de komst van de giraffen haalden dierverzorgers geld op voor de Giraffe Conservation Foundation. “Ze fietsten tot 485 kilometer, de lengte van alle nog levende giraffen bij elkaar geteld. Een super mooi project waarmee we ruim 12.000 euro hebben opgehaald.”

No description


Successen 

Het park werkt mee aan fokprogramma’s ten behoeve van het behoud van dierensoorten en kent vele successen. Dwergnijlpaard Asabi wordt in 2011 geboren en verhuist een jaar later naar Japan, als eerste dwergnijlpaardje ooit op Japanse bodem. Datzelfde jaar mag het park een cheetah-vierling verwelkomen. In 2017 wordt Menno geboren, de eerste miereneter die ooit in Overloon het leven zag.

Afscheid moest er ook worden genomen. In 2016 overleed witwanggibbon Nonkel op 32-jarige leeftijd. Vorig jaar stierf de 15-jarige Savannah, moeder van de cheetah-vierling.

No description


Snel weer begroeten 

“Maar de zwaarste periode is toch wel deze crisis”, stelt Huibers. “ZooParc was tot maart dit jaar nog nooit langer dan een dag gesloten. Dat doet echt wel pijn.”

Maar hij heeft vertrouwen in de toekomst. “We hebben nog heel veel plannen en wensen en we hopen dat die op den duur ook nog gaan uitkomen. Deze periode gebruiken we om het park helemaal op orde te brengen en we hopen mensen snel weer te mogen begroeten en mee te laten genieten van alle dieren hier.”

Later dit jaar hoopt hij ook de nog stil te kunnen staan bij de verjaardag van de dierentuin. “Twintig jaar is een hele mooie periode en dat willen we graag met onze bezoekers samen vieren.”

No description

In 20 jaar ZooParc… 

  • bezochten 2,3 miljoen mensen het park
  • liepen bezoekers meer dan 12 miljoen kilometer
  • aten gasten ruim 243.000 porties friet
  • werden er zo’n 986.000 kopjes koffie gedronken
  • aten de dieren 143.000 kilo vlees, 73.000 kilo vis en 51.000 kilo groente en fruit
  • gebruikte het park zo’n 20.000 balen hooi

Ander nieuws uit ZooParc Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma