Animal type: Adventure trail

Dwerggeit

Heel lang geleden

De dwerggeit is een boerderijdier. Hij komt dus niet voor in het wild. Zo’n dier noem je dan gedomesticeerd. Geiten zijn één van de eerste dieren die door mensen tot huisdier gemaakt zijn. Wetenschappers denken dat de geit al minstens 10.000 jaar geleden gedomesticeerd is.

Stinkende mannetjes

Mannetjes geiten, bokken genoemd, kunnen heel erg stinken. Ze hebben geurklieren tussen en achter hun horens. Ook plassen de bokken over hun voorpoten en hun sik. Met hun sterke geur versieren ze de vrouwtjes.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Oussantschaap

De schaapskudde

Met zijn schouderhoogte tot 45 centimeter is het Ouessantschaap het kleinste schapenras ter wereld. De mannetjes, de rammen, herken je aan de grote, rondgedraaide hoorns. De vrouwtjes, de ooien, zijn hoorn loos. Het jong, het lammetje, weegt bij de geboorte niet veel meer dan een halve kilo. Een ooi krijgt bijna altijd één lammetje per keer. Net als alle schapen is de Ouessant een kuddedier.

Warme wol

Dit schaapje heeft niet alleen witte wol, maar hij komt ook voor in het zwart, bruin en grijs. Het vaakst zie je ze in het zwart. Het ras is afkomstig van het Frans eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Een eiland met veel regen en wind, schrale grond en weinig bomen. Die warme wol komt goed van pas!

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma