Animal type: Adventure trail

Agaatslak

Wereldreiziger?

Oorspronkelijk leefden agaatslakken in Kenia en Tanzania. Nu leven ze in vele tropische gebieden wereldwijd. Ze kunnen meegekomen zijn met landbouwgewassen of aan auto’s zijn blijven plakken. Ze lusten wel 500 verschillende planten en kunnen een plaag vormen voor de landbouw. Ook als huisdier worden ze gehouden.

Pa en/of ma

Jonge slakjes worden geboren uit eitjes. Wel 100 tot 500 in een nest. Ouders zorgen niet voor slakjes. Een agaatslak kan de ene keer moeder, de andere keer vader zijn! Ze zijn hermafrodiet. Dat betekent mannetje en vrouwtje in één.

Dwerggeit

Heel lang geleden

De dwerggeit is een boerderijdier. Hij komt dus niet voor in het wild. Zo’n dier noem je dan gedomesticeerd. Geiten zijn één van de eerste dieren die door mensen tot huisdier gemaakt zijn. Wetenschappers denken dat de geit al minstens 10.000 jaar geleden gedomesticeerd is.

Stinkende mannetjes

Mannetjes geiten, bokken genoemd, kunnen heel erg stinken. Ze hebben geurklieren tussen en achter hun horens. Ook plassen de bokken over hun voorpoten en hun sik. Met hun sterke geur versieren ze de vrouwtjes.

Oussantschaap

De schaapskudde

Met zijn schouderhoogte tot 45 centimeter is het Ouessantschaap het kleinste schapenras ter wereld. De mannetjes, de rammen, herken je aan de grote, rondgedraaide hoorns. De vrouwtjes, de ooien, zijn hoorn loos. Het jong, het lammetje, weegt bij de geboorte niet veel meer dan een halve kilo. Een ooi krijgt bijna altijd één lammetje per keer. Net als alle schapen is de Ouessant een kuddedier.

Warme wol

Dit schaapje heeft niet alleen witte wol, maar hij komt ook voor in het zwart, bruin en grijs. Het vaakst zie je ze in het zwart. Het ras is afkomstig van het Frans eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Een eiland met veel regen en wind, schrale grond en weinig bomen. Die warme wol komt goed van pas!

Rode rattenslang

Warmer en kleiner

Een volwassen rattenslang kan tussen de 70 en 120 centimeter lang worden. Mannetjes slangen zijn langer dan vrouwtjes. In de warmere gebieden worden ze niet zo lang. Hier worden ze maar 48 centimeter. Het laatste eindje van zijn lijf, is een staart.

Een nieuw jasje

Net zoals alle slangen vervelt de rode rattenslang. Dit doet hij door eerst met zijn kop tegen een rots of stok te schuren. Zo komt het eerste stukje huid los. Hij kruipt daarna gewoon vooruit en dan laat de huid in één keer los.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma