ZooParc Overloon gaat de hoogte in!

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwe giraffenvlakte.Koop nu je tickets met online korting voor je gewenste datum en ontmoet de netgiraffen en Brazzameerkatten!

Online tickets

Donderdag 31 augustus 2017 – €7500 opgehaald voor giraffen in de natuur!

De dierverzorgers van ZooParc hebben al een bedrag opgehaald van 7500 euro voor de bescherming van de giraffen in de natuur. Dit geld is opgehaald met diverse acties. Zo hebben een aantal dierverzorgers afgelopen weekend (25, 26, 27 augustus) 485 kilometer gefietst om meer aandacht te vragen voor de giraffen. Naast dit initiatief is ook geld opgehaald door middel van schemertours, de moneyspinner die in het park staat en nog enkele andere acties.

Het geld wat opgehaald is, wordt gebruikt om de Giraffe Conservation Foundation (GCF) te ondersteunen. In zo’n 30 jaar tijd is de populatie giraffen in de natuur namelijk gedaald met een percentage van 40%. GCF is de enige NGO ter wereld die zich uitsluitend richt op het beheer en het behoud van giraffen in de natuur in heel Afrika. Een doel van deze organisatie is om een toekomst voor giraffen te waarborgen en het leefgebied van giraffen in Afrika te behouden.

ZooParc heeft voor de bedreiging van de giraffen dus al een mooi bedrag opgehaald. Wanneer je de giraffen nog wilt steunen kan dat! De komende maanden worden nog verschillende acties georganiseerd waarmee ZooParc hoopt meer geld op te halen. Meer informatie over deze acties volgt nog.

 

Woensdag 26 juli 2017 – Dierenverzorgers in actie voor de giraffen

Dierenverzorgers van ZooParc Overloon fietsen in het weekend van 25, 26 en 27 augustus, 485 kilometer voor de bescherming van giraffen in het wild. De dreiging voor wilde giraffen wordt steeds groter door oorlogen, stroperij, wegenbouw en toenemende invloed van mensen in het natuurlijke leefgebied. Steun jij onze dierenverzorgers en daarmee giraffen in het wild?

Ontdek meer over de actie

Maandag 17 juli – Extra schemertours!

Vanwege de grote aanmeldingen voor de schemertour hebben we twee extra avonden toegevoegd! De extra schemertours vinden plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus. Op vrijdag 28 of zaterdag 29 juli is nog maar beperkt plek.

Tijdens de schemertour ga je na sluitingstijd, als iedereen naar huis is, samen met een dierverzorger op expeditie. Een unieke ervaring die je niet wil missen! Kom jij ook op schemertour tussen de wilde dieren, waaronder de giraffen?

Me de opbrengsten van de schemertour steunt ZooParc Overloon de bescherming van giraffen in de natuur.

Ontdek meer over de schemertours!

Vrijdag 7 juli – Netgiraffen en Brazzameerkatten feestelijk verwelkomd

De komst van netgiraffen en Brazzameerkatten werd vanmiddag feestelijk gevierd tijdens de opening van het nieuwe combinatieverblijf. Meer dan 500 jaarkaarthouders kwamen een kijkje nemen! Bekijk hier alle foto’s >

Kom jij ook snel een kijkje nemen?

Maandag 26 juni – Kom jij ook naar het feestelijke openingsweekend?

Het weekend van 8 en 9 juli staat geheel in het teken van de komst van de giraffen! Wij nodigen iedereen natuurlijk van harte uit om een kijkje te komen nemen. Tijdens het gehele weekend kun je genieten van Afrikaanse live muziek en er zijn speciale broodjes te bestellen, vers van de barbecue.

Op vrijdag 21, zaterdag 22, vrijdag 28 of zaterdag 29 juli kun je daarnaast ook op schemertour tussen de wilde dieren, waaronder de giraffen.

Bekijk hier alle evenementen

Maandag 26 juni – Giraffenvlog #7

Over twee weken gaat het giraffenverblijf open! Bekijk snel de zevende giraffenvlog voor de laatste bouwnieuwtjes.

Donderdag 15 juni – Giraffenvlog #6

In de zesde giraffenvlog vertellen Kim en Tom je alles over de giraffen en Brazzameerkatten!

 

Vrijdag 9 juni – Giraffenvlog #5

In de vijfde giraffenvlog laten Kim en Tom zien hoe het ervoor staat met de bouw van de stal en maken ze bekend waar de nieuwe bewoners vandaan komen!

 

Woensdag 7 juni – Nieuws over de giraffen!

Het is bekend welke soort giraffen er naar ZooParc komen! Er komen drie vrouwelijke netgiraffen naar ZooParc en ze komen allemaal uit een andere dierentuin. De giraffen zijn toegewezen door de coördinator van het fokprogramma op basis van bloedlijnen en genetische waarden. Naomi (3 jaar) komt uit Tsjechië, Limber (6 jaar) komt uit Duitsland en op de foto is Subira (3 jaar) te zien, zij komt uit Polen. De drie dames gaan hun verblijf straks delen met nog meer dieren, want voor de zomer zullen ook de Brazzameerkatten arriveren in ZooParc. Vanaf 8 juli zullen de dieren voor het eerst te zien zijn voor bezoekers!

Netgiraffen
Netgiraffen zijn herkenbaar aan hun netvormige vlekkenpatroon. Dit vlekkenpatroon dient als camouflage en is bij elk dier uniek. Aan de vacht is te zien hoe oud de giraf is: hoe ouder het dier, hoe donkerder de vacht. In de natuur leven netgiraffen op de droge savannes in het noordoosten van Afrika waar ze vooral van acaciaplanten eten. Er zitten doornige bladeren aan deze bomen, maar door de eeltlaag in hun mond en op hun lippen hebben ze hier geen last van. Door hun lange nek, flexibele bovenlip en lange tong die wel 50 centimeter kan worden kunnen ze ook de bladeren uit de hoogste toppen van de boom te pakken krijgen. Een mannetje kan wel 5,5 meter worden, een vrouwtje blijft wat kleiner en wordt gemiddeld 4,7 meter.

Bedreigde diersoort
Giraffen zijn helaas een bedreigde diersoort, in de natuur leven nog maar zo’n 97.500 giraffen. Dit komt vooral door stroperij, oorlogen en verlies van leefruimte. Met de komst van de giraffen ziet ZooParc een mooie kans om meer aandacht te geven aan de bedreiging van giraffen in de natuur. We gaan met verschillende acties geld inzamelen om de Giraffe Conservation Foundation te steunen. Bekijk deze pagina voor meer informatie over deze acties.

 

Zondag 28 mei – Giraffenvlog #4

In deze giraffenvlog bezoeken Kim en Tom een andere dierentuin. Wil je weten waarom? Kijk dan snel verder!

 

Dinsdag 16 mei – Zooparc Overloon in actie voor de giraffen

Kun je ook niet wachten tot de giraffen in ZooParc Overloon er zijn? Op vrijdag 21, zaterdag 22, vrijdag 28 of zaterdag 29 juli kun je op schemertour tussen de wilde dieren, waaronder de giraffen, in ZooParc! Na sluitingstijd als iedereen naar huis is ga je samen met een dierverzorger op expeditie. Een unieke ervaring die je niet wil missen!

Me de opbrengsten van de schemertour steunt ZooParc Overloon de bescherming van giraffen in de natuur.

Ontdek meer over de schemertours!

 

Donderdag 11 mei – Giraffenvlog #3

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan het nieuwe giraffenverblijf, bekijk snel vlog 3 om te zien hoe ver we al zijn!

Woensdag 3 mei – Giraffenverblijf gaat de hoogte in!

We gaan nu echt de hoogte in met het giraffenverblijf! De eerste wanden van ongeveer 3 meter hoog zijn al geplaatst. Dit wordt de keuken waar de verzorgers het voer voor de dieren gaan bereiden. Binnenkort komt daarop een verdieping waar de bezoekers het verblijf kunnen betreden. Door de hoogte kan je oog in oog staan met de giraffes en heb je een geweldig zicht op de spelende Brazzameerkatten. In de komende weken zal ook de rest van het verblijf de lucht in schieten! Hieronder een aantal foto’s van de voortgang van het verblijf.

 

Donderdag 27 april – Giraffenvlog #2

In de tweede vlog vertellen Tom en Kim je meer over de giraffes, zodat je goed op de hoogte bent voor de giraffes arriveren!

Donderdag 13 april – Giraffenvlog #1

In de eerste giraffenvlog nemen Kim en Tom je mee naar de bouwplaats, waar hard gewerkt wordt aan het nieuwe giraffenverblijf!

Dinsdag 11 april – Bouwupdate!

Sinds twee weken geleden de schop in de grond is gegaan voor de realisatie van de nieuwe giraffenvlakte is er al enorm veel werk verzet! Inmiddels zijn de contouren van de stal uitgezet en is te zien waar de giraffen en Brazzameerkatten straks binnen zullen verblijven. Ook is er veel aarde verplaatst naar de rand van het verblijf, zodat bezoekers straks op 2,5 meter hoog de stal kunnen betreden. Zij krijgen straks de kans om oog in oog met de giraffen te staan! Er wordt hard gewerkt aan het verblijf om nog voor de zomer de giraffen en Brazzameerkatten te kunnen verwelkomen. Zie hieronder een aantal foto’s van de voortgang van de bouw.

Woensdag 29 maart – We zijn begonnen met de bouw!

Afgelopen week is ZooParc begonnen met de bouw! De werkers zijn gestart met het snoeien van de ruimte waar het dienstpad en de stal gaan komen. Daarna zijn ze verder gegaan met het aanleggen van de bouwweg zodat alle materialen voor het verblijf aangeleverd kunnen worden. Er is dus nog niet veel te herkennen aan de vlakte waar straks de giraffen en Brazzameerkatten komen te wonen, maar de komende weken zal steeds meer van de bouw te zien zijn! Hieronder een aantal foto’s van de eerste werkzaamheden.

Donderdag 16 maart – Maak kennis met de nieuwe bewoners!

Binnenkort zijn de Brazzameerkatten van dichtbij te bewonderen in het nieuwe giraffenverblijf, maar je kan ze nu al leren kennen! Het dier dat we als eerste aan je gaan voorstellen is dit knappe mannetje. Hij is op 5 september 2014 geboren en is nu dus 2,5 jaar. Bij Brazzameerkatten is dit de leeftijd dat ze midden in de puberteit zitten en het tijd wordt om op eigen benen leren te staan. Wanneer hij naar ZooParc verhuist zal hij voor het eerst de leider van een groep zijn en gaat hij hopelijk ook voor zijn eerste nakomelingen zorgen!

 

Donderdag 23 februari – Ontdek de Brazzameerkatten

Ze zijn al een keer voorbij gekomen, de Brazzameerkatten. Tegelijkertijd met de giraffen komt ook deze Afrikaanse apensoort naar ZooParc. Het zijn voor de meeste mensen vrij onbekende dieren, en dat is niet zo gek, want er zijn maar liefst 36 verschillende soorten meerkatten! Om de Brazzameerkatten vast wat beter te leren kennen, hebben we alvast wat leuke weetjes verzameld.

Uiterlijk
Meerkatten verschillen onderling in kleur, maar hun lichaamsbouw komt sterk overeen. Door het grote kleurverschil zijn soortgenoten gemakkelijk te herkennen. De Brazzameerkatten zijn herkenbaar aan de kastanjekleurige streep op het hoofd en de mannetjes door hun lange witte baard. Ze zijn klein van stuk en hebben een vriendelijk karakter, een Brazzameerkat zal niet snel de confrontatie met andere dieren aangaan.

Fokgroep
Ze leven vaak in kleine groepen van ongeveer 5 tot 30 soortgenoten. Daarnaast zijn het zeer trouwe dieren, mannetjes en vrouwtjes blijven namelijk als enige meerkat na het paren hun leven lang bij elkaar! Hopelijk klikt het goed tussen het mannetje wat uit Duitsland komt en de vrouwtjes die vanuit Frankrijk zullen arriveren. Hiermee kan dan in de toekomst een fokgroep worden opgebouwd. De Brazzameerkat in Europa wordt gecoördineerd vanuit een stamboek (EEP). De coördinator heeft Overloon deze dieren aangewezen omdat het genetisch belangrijke dieren zijn, waar graag jongen van mogen komen. Met de komst van de Brazzameerkatten is ZooParc de enige dierentuin in Nederland met deze dieren!

Brazzameerkatten in ZooParc Overloon

 

Donderdag 16 februari – Breaking news!

We hebben, letterlijk, groot nieuws! Het Afrikaans expeditiegebied Ngorongoro wordt verrijkt met een nieuwe giraffenvlakte. Dit wordt een uniek combinatieverblijf waar giraffen (de langste dieren ter wereld!) samen gaan leven met een groep Brazzameerkatten, een Afrikaanse apensoort. De voorbereidingen voor het nieuwe gebied zullen medio maart starten en voor de zomervakantie worden afgerond.

Lees hier het volledige persbericht

 

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma