Dierverzorger Robby

Een kijkje achter de schermen bij dierverzorger Robby

Even voorstellen

Robby is dierenverzorger. Elke dierenverzorger binnen ZooParc houdt zich weer bezig met andere diersoorten en verantwoordelijkheden. Robby houdt zich bijvoorbeeld specifiek bezig met de roofdieren en hoefdieren. Daarnaast verzorgt hij ook voederpresentaties voor bezoekers, is hij de vertrouwenspersoon binnen team dierenverzorging en zorgt hij ervoor dat er namens het team stukjes over ZooParc in De Harpij (vakblad) komen te staan.

Favoriete dieren

Voor Robby blijven de giraffen en grote hoefdieren speciaal, maar verder heeft hij geen favoriete diersoorten. Volgens hem heeft echt elk dier wel iets speciaals. Zelfs dieren waarvan je van tevoren misschien zou denken dat je daar wat minder mee hebt. Als je dan eenmaal met de diersoort gaat werken, ontdek je weer van alles over de dieren en ga je elke diersoort steeds leuker vinden.

Verschillen tussen dierenverzorgers

Natuurlijk zorgen de dierenverzorgers allemaal goed voor de dieren, maar daarnaast heeft ieder nog zijn eigen kwaliteiten. Zo vindt Robby het bijvoorbeeld leuk om te presenteren. Hij verzorgt daarom ook diverse voederpresentaties voor de bezoekers. Niet alle dierenverzorgers verzorgen voederpresentaties. Met dit soort subtaken wordt er gekeken naar ieder zijn of haar eigen talent. Zo zijn er weer andere dierenverzorgers die bijvoorbeeld de dieren trainen. Daar spelen eigenschappen als geduld weer een belangrijke rol. Ook is het voor een dier makkelijker als er vaste personen zijn die ze trainen. Zo raakt het dier gewend aan zijn/haar commando’s.

Wat maakt deze baan bij ZooParc nou zo leuk?

Robby vindt het zo leuk om bij ZooParc te werken, omdat er in het park nog zoveel groei mogelijk is, daar wil hij graag onderdeel van zijn. Ook vindt hij de afwisseling in zijn werk zo leuk! Je krijgt als dierenverzorger een gebied toegewezen en alles wat binnen dat gebied valt, valt dan onder jouw verantwoordelijkheden. Hij verzorgt dan bijvoorbeeld de voederpresentaties, maar dat doet hij dan ook vooral bij de dieren die hij dagelijks ook verzorgt. Dat maakt het ook extra leuk, omdat hij de dieren ook individueel herkent en de dieren hem ook. Bij vragen van bezoekers kan hij dan ook wat meer over vertellen.

Herkenbaar voor de dieren

Dat de dieren de dierenverzorgers herkennen, dat was wel terug te zien! De dierenverzorgers bij ZooParc hebben blauwe polo’s aan. Veel dieren herkennen deze kleding wanneer de dierenverzorgers langs de verblijven komen lopen. Ook herkennen veel dieren de stemmen van de dierenverzorgers, wat voor vertrouwen zorgt. Wanneer Robby aan komt lopen, zie je bijvoorbeeld aan de giraffen dat ze weten dat er wat gaat gebeuren, ze volgen hem dan helemaal met hun ogen.

Speciale gebeurtenissen

Hoe lang je ook dierenverzorger bent, geboortes blijven altijd speciaal. Robby geeft aan dat het vooral erg bijzonder is dat als je ’s ochtends bij de dieren aankomt en je als eerste het jong spot! En dan vervolgens het jonge dier dan ook helemaal ziet opgroeien en je daar dagelijks druk mee bezig bent, dat blijft een mooi onderdeel van het werk. Ook vindt Robby het leuk om bij te dragen aan nieuwe projecten en de groei van het park. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de mhorrgazelles bij ZooParc. Daarnaast blijft het ook bijzonder om connecties met de dieren te maken. Dat is soms erg lastig, als dieren een bepaald verleden hebben. Maar als de dieren je dan vertrouwen en je krijgt die vertrouwensband, dan is dat wel echt heel bijzonder en ook wel echt de reden dat je het werk bent gaan doen.

Vertrouwen van de witte tijger

Als je kijkt naar bijzondere connecties. Dan is de witte tijger bij ZooParc wel een goed voorbeeld. De witte tijger heeft in het verleden het een en ander meegemaakt, waardoor ze moeite heeft met het vertrouwen van mensen. De dierenverzorgers in ZooParc trainen haar daarom ook om mensen wat meer te gaan vertrouwen, maar dit heeft tijd nodig. Bij Robby heeft het wel 1,5 jaar geduurd voordat ze hem enigszins vertrouwde. Het vertrouwen kan ook snel weer beschadigd worden. Zo zal hij er bijvoorbeeld nog niet bij zijn als er een dierenarts komt. De witte tijger kan hem dan mogelijk met iets negatiefs gaan associëren. De mate waarin de witte tijger mensen vertrouwt verschilt wel heel erg. Bij dierenverzorger Max gaat het bijvoorbeeld al veel beter, terwijl ze van Koen helemaal niks moet hebben. 

Wilde honden voeren

Een voorbeeld van een voederpresentatie die Robby onder andere verzorgt is die van de wilde honden. In tegenstelling tot de voedering van de giraffen die hij altijd alleen doet, is de presentatie bij de wilde honden altijd met z’n tweeën. Een iemand verzorgt dan de presentatie en de ander zorgt dat de dieren even naar binnen gaan, verstopt het eten in het verblijf en laat ze vervolgens weer naar buiten. Robby staat zelf dan meestal tussen de bezoekers om de presentatie te verzorgen. Hij vindt het leuk om de mensen helemaal mee te nemen in zijn verhaal. Hij vertelde tijdens zijn presentatie onder andere dat de wilde honden 5 à 6 dagen in de week te eten krijgen. In het wild vangen ze namelijk ook niet elke dag een prooi, dus daarom hebben ze dagen waarop ze ‘vasten’. Op rustige dagen zoals in de winter of herfst vindt hij het leuk om de bezoekers af en toe nog wat extra’s te bieden, zoals een kijkje in het binnenverblijf.

Meer kijkjes achter de schermen zien?

Bekijk alle beroepen

Dierenverzorger worden voor een dag?

Dat kan! Ontdek keeper for a day!

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma