Dierenverzorger Max

Een kijkje achter de schermen bij dierenverzorger Max

Even voorstellen

Max is dierenverzorger bij ZooParc. Hij is verantwoordelijk voor de roofdieren. Denk dan bijvoorbeeld aan de leeuwen, tijgers, cheeta’s, wilde honden en fossa’s. Ook houdt hij zich af en toe nog bezig met de ringstaartmaki’s, dwergnijlpaarden en hoefdieren (zoals giraffen en mhorgazelles). Naast het verzorgen van de roofdieren doet Max nog veel meer bij ZooParc!

Roofdieren dierenverzorgers

Elke diersoort is weer anders, daarom zijn er ook verschillende teams met elk hun eigen expertise. Het team wat over de roofdieren oftewel vleeseters gaat, bestaat uit 5 vaste dierenverzorgers. Binnen dit team sparren ze met elkaar over de veiligheid en het inschatten van situaties. Roofdieren kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn. 

Voederpresentaties

Naast het voeren en verzorgen van de dieren geeft Max net zoals Robby zelf ook wel eens voederpresentaties. Bij de roofdieren wordt dit vaak met meerdere dierenverzorgers gedaan. Bij de wilde honden doet hij dit bijvoorbeeld wel eens samen met Robby. Hij doet dan de wilde honden naar binnen, verstopt het vlees in het verblijf, gaat zelf het verblijf weer uit en laat de wilde honden weer naar buiten. Ondertussen neemt Robby de bezoekers dan mee in het verhaal over de wilde honden.

Social media met onder andere de brazzameerkat voor de camera

Naast de werkzaamheden die al benoemd zijn, is Max ook nog de contactpersoon van het hoofdkantoor van Libéma. Hij krijgt dan bijvoorbeeld de social media berichten doorgestuurd om te kijken of alle informatie die in de berichten staat klopt voordat het gepost wordt. Misschien heb je Max zelf ook wel eens voorbij zien komen op de social media van ZooParc, hij komt zelf wel eens voor de camera om bijvoorbeeld leuke weetjes over de dieren te delen vanuit het park. Naast dat hij wel eens voor de camera staat, staat hij er ook wel eens achter. Hij deelt soms leuke foto’s en filmpjes die hij zelf in het park maakt tijdens het verzorgen van de dieren. Je ziet als dierenverzorger natuurlijk een hoop leuke en bijzondere dingen! Zo ging hij een keer een foto maken van een jonge brazzameerkat, maar toen kwam er een andere brazzameerkat in beeld. Die was zo nieuwsgierig dat hij met z’n gezicht voor de camera kwam staan! Dat zijn wel hele leuke momenten.

Mestmonsters en containers

Max zorgt er ook voor dat er monsters worden genomen van de mest van de verschillende diersoorten. De mest moet soms namelijk wel eens opgestuurd worden voor onderzoek. Hij is daar dan ook verantwoordelijk voor. Daarnaast is er binnen een dierentuin natuurlijk een hoop afval. Denk bijvoorbeeld aan de botresten uit het vlees wat de leeuwen hebben gegeten. Zulk soort afval moet in aparte containers. Max regelt dan ook dat deze containers regelmatig geleegd worden.

Organiseren van evenementen

Zoals je kan lezen heeft Max veel verschillende taken nog naast dat hij dierenverzorger is. Waar hij zich ook nog mee bezighoudt is het organiseren van evenementen zoals de Schemertours en Dinner at the Zoo.

Schutters

Roofdieren kunnen extreem gevaarlijk zijn voor mensen. In noodsituaties moet er daarom ook gehandeld kunnen worden door de dierenverzorgers. Er zijn in het park een aantal schutters aangewezen, daar is Max er een van. Tom en Koen zijn de andere schutters. De schutters zijn verantwoordelijk voor het geval er ooit een gevaarlijk dier ontsnapt in het park, zij het dier eventueel kunnen ‘uitschakelen’. Dit wordt regelmatig geoefend. Zo zijn Max en zijn collega’s één keer per maand te vinden op de schietbaan om te oefenen met gericht schieten. Er is zelfs een keer een oefening geweest in het park, waarbij er een noodsituatie werd nagebootst en het team van ZooParc getraind werd op hoe ze moesten handelen. De vaardigheden van Max, Tom en Koen worden regelmatig ingezet bij het toedienen van medicatie en verdovingen door middel van een blaaspijp. Er zijn namelijk een hoop dieren waar je niet heel dichtbij kan komen om medicatie toe te dienen. 

Cheeta’s ontwormen

Veel diersoorten worden ook regelmatig ontwormd. De cheeta’s en leeuwen zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze diersoorten vallen onder de katachtige en moeten net als huiskatten af en toe ontwormd worden. Eigenlijk werkt dat op ongeveer dezelfde manier als bij huisdieren. Ze krijgen dan een pilletje. Maar je kan die natuurlijk niet zomaar aan ze geven. Daarom krijgen zij ontwormmedicatie in de vorm van een poedertje over het vlees. Hieronder zie je foto’s van hoe de cheeta ontwormd wordt. De cheeta krijgt dan een stukje vlees aangeboden waar het poeder overheen zit, een lekkere snack eigenlijk! Dit wordt op deze manier aangeboden via de dierenverzorger en op een klein stukje vlees die hij direct in de bek kan aangeven, zodat hij ziet of het dier het echt helemaal op heeft en welk dier de medicatie binnenkrijgt.

Bijzondere moment

Voor Max was de geboorte van de fossa’s wel iets wat hem echt is bijgebleven. Dat was zo bijzonder, omdat de fossa een erg kwetsbare diersoort is en met uitsterven bedreigd wordt. Het fokken van fossa’s is ook erg moeilijk dus dat was heel bijzonder toen er jongen geboren werden. ZooParc was namelijk de allereerste dierentuin in Nederland met jonge fossa’s.

Herkenbaarheid

Wat leuk en opvallend is, is dat veel diersoorten de dierenverzorgers echt herkennen. De dierenverzorgers hebben allemaal een blauwe herkenbare ZooParc polo aan. Overal waar je met de dierenverzorgers meeloopt, word je door de dieren gevolgd. In hoeverre ze de persoon zelf herkennen is wel even de vraag. Bepaalde diersoorten zullen dat wel kunnen, maar lang niet allemaal. Wat ook wel leuk was, was dat Max laatst als bezoeker door het park liep, in zijn ‘gewone’ kleding en toen merkte hij dat bepaalde dieren zijn stem echt herkende, zoals de cheeta’s. Dat vond hij wel bijzonder om te zien! 

Laatste ronde

Aan het eind van de dag, als bijna alle bezoekers weg zijn, gaat Max een laatste ronde doen. In dit geval ging hij nog even naar de cheeta’s en tijgers om ze nog te voeren. Ook checkt hij dan nog een keer of alle verblijven en met name van de gevaarlijke diersoorten echt helemaal goed op slot zaten, zodat er geen dieren kunnen ontsnappen. Deze veiligheidscheck is heel belangrijk bij deze categorie dieren en wordt daarom ook elke dag uitgevoerd.

Meer kijkjes achter de schermen zien?

Bekijk alle beroepen

Dierenverzorger worden voor een dag?

Dat kan! Ontdek keeper for a day!

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma