Ruud op kantoor aan het werk in ZooParc Overloon

Hoofd horeca Ruud

Een kijkje achter de schermen bij Ruud, hoofd van de horeca

Even voorstellen

Ruud is een echte horecaman! Hij is op zijn 14e in de horeca begonnen en er zo verder ingerold. Vanaf dat moment wilde hij niets anders meer. Bij ZooParc is hij werkzaam als hoofd van de horeca. Hij geeft leiding aan ongeveer 80 man personeel. Daarvoor beschikt hij over de juiste kwaliteiten. Hij is erg stressbestendig en maakt zich niet zo snel druk.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Ruud is voornamelijk werkzaam op het kantoor van ZooParc. Hij is dagelijks bezig met het maken van roosters, bestellen van alle horecavoorraad en het regelen van groepsarrangementen. Binnen ZooParc worden er regelmatig groepsaanvragen gedaan, denk bijvoorbeeld aan kinderenfeestjes, scholen en andere grote groepen. Het is dan aan Ruud om te kijken of het mogelijk is op bepaalde dagen, binnen welk tijdsbestek en hoeveel personeel daarvoor nodig is. Het grootste deel van de dag werkt hij op kantoor, maar als het druk is springt hij zelf ook regelmatig bij in de keuken.

Leidinggevende over 80 man

Ruud geeft leiding aan ongeveer 80 man personeel. Dat is niet alleen het horecateam. Het horecateam bestaat namelijk uit ongeveer 65 man personeel. Hij is daarnaast ook eindverantwoordelijk voor de receptie en gastenservice. Zij regelen veel zelf, dus hij hoeft niet heel veel voor de receptie en gastenservice te doen. Maar hij blijft altijd wel lekker bezig bij ZooParc, hij verveelt zich nooit!

Omgaan met druk

Er zijn bij ZooParc eigenlijk vier horecapunten: Headquarter, Basecamp, een frietkraam en een ijsjes-, snacks- en drankkraam. Tussen 12:00 en 14:00 uur en bij groepsbezoeken is het altijd extra druk in de horeca. Dan helpt Ruud ook altijd even mee. Vooral bij een grote groep vindt hij het een leuke uitdaging om in zo’n korte tijd zoveel mensen van eten te voorzien. Het komt dan wel eens voor dat ze in een kort tijdsbestek ineens voor 50 man tegelijk eten moeten maken en uitserveren. Hij kan op dat soort momenten zijn ervaring en kwaliteiten inzetten om het overzicht en de rust te bewaren in het horecateam. Hij zorgt er daarmee dan ook voor dat het vaak ‘jonge’ personeel niet te veel stress/druk ervaart.  

Wat maakt het werk zo leuk?

De afwisseling maakt het werk zo leuk. Hij werkt veel op kantoor, maar helpt daarnaast bij drukke momenten ook nog mee in de keuken. Daarnaast voelt ZooParc echt een beetje als familie. Je bent geen nummertje, maar echt onderdeel van het team of van de ZooParc familie en dat vindt hij erg belangrijk. Er heerst een informele cultuur op de werkvloer, waarbij het heel laagdrempelig is om iets te zeggen. Ook is er de ruimte om grapjes te maken. Je hoeft je niet anders voor te doen dan dat je bent.

Onverwachts bezoek van de dieren 

Heel af en toe gebeuren er wel eens grappige, onverwachte dingen in de horeca bij ZooParc. Zo is het wel eens voorgekomen dat er plots een pinguïn in het restaurant stond. De pinguïns kunnen bij ZooParc namelijk vrij rondlopen. Er zit wel een wildrooster, zodat ze niet zomaar naar de horeca kunnen lopen. Maar als de verhoudingen tussen de mannetjes en vrouwtjes even wat anders liggen, komt het wel eens voor dat de mannetjes op avontuur gaan en voorzichtig over of langs het rooster richting de horeca toe lopen.

Wie bepaalt wat erop het menu staat?

ZooParc heeft een redelijk vast menu/assortiment. Natuurlijk zijn er af en toe wel kleine extra’s die toegevoegd of gewijzigd worden, maar nooit heel ingrijpend. Sommige gerechten lopen namelijk gewoon goed en zijn de vaste gasten gewend te kunnen bestellen. Ruud bepaalt wat er op het menu staat en welke veranderingen er eventueel plaats gaan vinden. Daarnaast bestelt hij ook alle ingrediënten voor de verschillende keukens. 

Meer kijkjes achter de schermen zien?

Bekijk alle beroepen