Dierenverzorger Tom

Een kijkje achter de schermen bij dierenverzorger Tom

Even voorstellen

Tom is al enige tijd dierenverzorger bij ZooParc. Hij heeft een afwisselende baan, hij is namelijk naast dierenverzorger ook teamleider van andere dierenverzorgers én houdt zich bezig met de voeding van de dieren. Daarnaast volgt hij ook nog een studie biologie! Hij vindt de biodiversiteit in het park erg interessant en richt zich graag volledig op de gezondheid van dieren en planten. In het park is hij met zijn team verantwoordelijk voor het gedeelte Zuid-Amerika, eigenlijk zou je het ook kunnen zien als het hele onderste gedeelte van de parkplattegrond.

Wat maakt deze baan nou zo leuk?

"De afwisseling! Geen een dag is hetzelfde!", aldus Tom. Daarnaast heeft ZooParc ook specifieke dingen die het werk zo leuk maken. Expeditiegebied de 'Outback' vindt hij een van de leukste gebieden in ZooParc, omdat de dieren daar vrij rond lopen en lekker hun eigen gang kunnen gaan. Een van zijn favoriete dieren is de flamingo, daar heeft hij tijdens zijn studie onderzoek naar gedaan en weet hij dus ook erg veel vanaf. Ook heeft hij bijzondere projecten mogen doen in het park, maar het leukste project was een biotoop maken voor de dieren in Madidi. Maar wat is een biotoop? Een biotoop is de nagebootste natuurlijke leefomgeving van dieren zoals ze ook in het wild zouden leven. Daarvoor heeft hij onderzoek gedaan naar welke planten er het best bij de diersoorten passen die in Madidi leven. Bijna alle planten die in Madidi staan, komen ook echt uit Midden- en Zuid-Amerika!

Waar te beginnen?

In de ochtend begint Tom met een ochtendronde door het park en telt hij alle dieren. Daarna gaat hij gelijk beginnen in de keuken. Eerst even de vaat van gisteren opruimen en alle groenten snijden samen met de collega's die ook in de keuken werken. Dit moet namelijk allemaal klaarstaan voordat alle andere dierenverzorgers komen. Zo kunnen zij namelijk gelijk aan de slag met het voeren van de dieren. 

Wat staat er op het menu?

In ZooParc is er een keuken met groenten, fruit en brokken en een aparte keuken waar al het vlees en vis wordt bereid. Tom houdt zich bezig met de voeding en diëtiek van verschillende dieren. Zo past hij de voeding aan wanneer er een jong is geboren, wanneer een dier te oud is voor bepaald voedsel, of een dier medische klachten heeft of wanneer een dier net gecastreerd is et cetera. De diëten worden dus aangepast aan de omstandigheden van elk dier! Ook wordt al het eten heel precies afgewogen.

Dit moet natuurlijk allemaal goed worden bijgehouden. In de keuken hangt daarom een tv-scherm waarop exact te zien is, welk dier welk type voeding mag hebben en hoeveel. Zit er een drachtige aap bij? Dan wordt het dieet aangepast in het systeem. In het systeem worden ook specifieke opmerkingen per individu opgeschreven, zoals géén aubergine of bonen voor het luiaard vrouwtje, omdat zij last van haar buikje heeft. Door kleurgebruik wordt er ook veel aangegeven, elke kleur staat bijvoorbeeld voor een diergroep en elk kleurblok is een voedermoment. Er zit ook nog een verschil in groenten die geserveerd worden, die zijn opgesplitst in vier categorieën: A, B, C en D. Tom is verantwoordelijk voor het hele voedingssysteem en alle bestellingen, een leuke uitdaging!

Een smakelijke uitdaging

De dierenverzorgers mogen bij de dieren waarvoor zij verantwoordelijk zijn, zelf bepalen in welke vorm ze het eten aanbieden. Gewoon in een bak geven of maken ze het wat moeilijker en uitdagender, zoals het eten verstoppen in bamboebuizen, in een doos met hooi of vlees met kettingen vastmaken aan boomstronken? In het wild krijgen de dieren hun eten ook niet zomaar voorgeschoteld en moeten ze op zoek gaan naar hun eigen maaltijd. Op deze manier wordt het natuurlijke instinct van de dieren gestimuleerd.

Zelf de dieren voeren en planten checken

Nadat Tom alles in de keuken heeft geregeld, gaat hij ook de dieren voeren waarvoor hij verantwoordelijk is. Elke dierenverzorger is namelijk verantwoordelijk voor zijn/haar eigen diersoorten. Onderling wordt er niet gewisseld, want elk dier is natuurlijk weer anders. Ook houdt Tom alle planten in Madidi goed in de gaten, dat vindt hij ook erg leuk!

Meer kijkjes achter de schermen zien?

Bekijk alle beroepen

Dierenverzorger worden voor een dag?

Dat kan! Ontdek keeper for a day!