Zwarte brulaap nieuwste bewoner van Zuid-Amerika-deel ZooParc Overloon
In ZooParc Overloon is een nieuwe diersoort te bewonderen. Het park heet drie zwarte brulapen welkom: één mannetje en twee vrouwtjes. Het mannetje en één van de vrouwelijke apen zijn al gearriveerd in het Overloonse park. Het tweede vrouwtje volgt over enkele weken
De drie dieren komen in het kader van het fokprogramma naar ZooParc en zijn afkomstig uit dierentuinen in Lissabon, Barcelona en Zagreb. “Het mannetje en het vrouwtje hebben de tijd gekregen om aan elkaar te wennen en inmiddels hebben we ze bij elkaar geplaatst. Dit gaat allemaal goed. Over een tijdje komt ook het andere vrouwtje naar ons”, zegt hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel.
Bossen gekaptDe brulapen leven in onder meer Zuid-Brazilië en Paraguay, waar ze hoog in de bomen van het tropisch regenwoud verblijven. “Deze bossen worden vaak gekapt om ruimte te maken voor soja-plantages of vee. Daardoor neemt de populatie zwarte brulapen in het wild af en is er een fokprogramma voor deze diersoort”, legt Van den Heuvel uit.
“We zijn dan ook heel blij dat we met de komst van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde apensoort een bijdrage kunnen gaan leveren aan het in stand houden van deze dieren”, aldus Van den Heuvel. “En we hopen natuurlijk ook op jonge zwarte brulapen.”
MadidiDe dieren nemen hun intrek in het nieuwe Zuid-Amerika-gebied in het Overloonse park, dat de derde dierentuin in Nederland is waar deze diersoort te zien is. Expeditiedeel Madidi werd vorig jaar officieel geopend. In een grote volière zitten momenteel onder meer veertig Chileense flamingo’s. Later dit jaar zal ook de tweede fase van het gebied afgerond worden. Uiteindelijk zullen liefst twintig diersoorten te zien zijn in Madidi, waaronder dus de zwarte brulapen.
Deze diersoort leeft in groepen en slaapt met elkaar in dezelfde boom. Met hun lange staart, waarvan het puntje onbehaard is voor extra grip, houden ze tijdens het slapen een tak vast. Mannelijke zwarte brulapen zijn te herkennen aan hun zwarte vacht, terwijl vrouwtjes juist een geelbruine kleur hebben.
Hard brullenZoals de naam aangeeft, kan de zwarte brulaap hard brullen. Dit doen ze om hun aanwezigheid kenbaar te maken en om onderling te communiceren. De brul van een zwarte brulaap is tot wel drie kilometer ver te horen. Om dit geluid te kunnen produceren, heeft deze diersoort een extra groot strottenhoofd en een keelzak.