Vrouwelijke metgezel voor luiaard Odin: ZooParc verwelkomt Stella

Odin, de tweevingerige luiaard in ZooParc, heeft een vriendin. De anderhalfjarige Stella, die in het kader van het fokprogramma naar de dierentuin in Overloon is gekomen, kwam woensdag aan. Ze zal, zodra de deuren van het park weer open mogen, te zien zijn voor publiek. 

“Het was voor Stella tijd om haar ouderlijk huis in Tsjechië te verlaten. Ze is gekoppeld aan Odin, voor wie het een mooi moment is om een partner te krijgen”, vertelt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel. Samen moeten Stella en Odin gaan bijdragen aan het Europese fokprogramma van de tweevingerige luiaard. Het doel van het fokprogramma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten.

Samenwonen met OdinStella zal gaan wonen in het nieuwe Zuid-Amerikagebied Madidi, waarvan een gedeelte afgelopen september werd geopend. Daar verblijft ook Odin, die sinds augustus te zien is in ZooParc.

Voorlopig zitten Stella en Odin nog apart van elkaar. Van den Heuvel: “Stella moet nog even wennen aan haar nieuwe omgeving. Binnenkort gaan we de twee aan elkaar introduceren. Beide luiaards zijn nog niet geslachtsrijp, dus voorlopig laat het nageslacht nog even op zich wachten. Uiteindelijk hopen we natuurlijk wel dat we over een paar jaar jongen mogen verwelkomen.”

Alles onderstebovenDeze diersoort komt oorspronkelijk voor in de tropische wouden in het noordoosten van Zuid-Amerika. De tweevingerige luiaard, die tot wel veertig jaar oud kan worden, heeft twee haakvormige vingers aan elke hand en drie aan elke voet. Heel actief is de luiaard niet: hij slaapt wel vijftien uur per dag. Dit doen ze ondersteboven, net zoals bijvoorbeeld paren en jongen werpen.

Omdat luiaards alles ondersteboven doen, groeien de haren van de vacht van zijn buik naar de rug. Uit de boom komen doet Stella, net als Odin en hun soortgenoten niet vaak: deze diersoort hoeft maar een keer per week uit de boom te komen en dat is om te ontlasten.