ZooParc Overloon treurt om verlies gibbon Nonkel

Verzorgers en vaste bezoekers van ZooParc Overloon moeten het sinds vrijdag doen zonder het gezang van één van de oudste bewoners van het park: Nonkel. De 32-jarige witwanggibbon werd afgelopen vrijdagochtend dood aangetroffen in zijn verblijf.

Nonkel woonde al sinds de opening van ZooParc Overloon (2000) in het park. Zijn vrouw Kanette, met wie hij in ZooParc Overloon drie zonen kreeg, blijft alleen achter. Het park gaat binnen het Europese Fokprogramma (EEP) op zoek naar een oplossing voor de weduwe.

Verslagenheid

Het overlijden van Nonkel kwam als een volslagen verrassing. Hij vertoonde geen afwijkend gedrag, at goed en was veel buiten te vinden samen met zijn Kanette. De verslagenheid bij de verzorgers is dan ook erg groot. Onderzoek moet uitwijzen wat de doodsoorzaak is.

Zingen

Witwanggibbons komen van oorsprong voor in delen van Vietnam, Laos en China. In het wild worden ze maximaal 28 jaar, in dierentuinen kunnen ze wel 40 jaar worden. Gibbons ‘zingen’ om hun gebied af te bakenen en doen dat vaak op fraaie wijze. In ZooParc Overloon gaan ze het kenmerkende gezang van Nonkel dan ook erg missen…