Vrijwilligers in ZooParc halen 26.000 euro op voor Afrikaanse wildlife

De vrijwilligers van Stichting Wildlife in ZooParc Overloon hebben het afgelopen jaar een recordbedrag van 26.000 euro ingezameld. Het bedrag komt ten goede aan drie natuurbeschermingsprojecten binnen het thema 'Save our African Wildlife'.

De vrijwilligers van Stichting Wildlife zetten zich elk jaar in binnen een ander thema. In 2023 was het thema geïnspireerd op de opening van twee verblijven in de dierentuin een jaar eerder, namelijk de wilde honden en Mhorrgazelles.

Vrijwilligerscoördinator in ZooParc Overloon Niels Meboer: “BICO en het Sahara Conservation Fund zijn projecten die zich voor deze diersoorten inzetten. Ook wilden we de samenwerking met Institute for Breeding Rare and Endangered Mammals (IBREAM) verder uitbreiden. ZooParc leverde voor dit project al dierlijke samples van de dwergnijlpaarden aan, zodat een speurhond getraind kon worden voor het opsporen van deze bedreigde diersoort. Het thema was daardoor snel gekozen!”

General manager van ZooParc Roel Huibers: “Op inspirerende wijze hebben de vrijwilligers van Stichting Wildlife de verhalen verteld over de dieren in het park en de bedreigingen van de diersoorten in het wild om zo de bezoekers te stimuleren om ook een steentje bij te dragen. Ze hebben geld ingezameld met de verkoop van armbandjes en sleutelhangers, maar ook door het aanbieden van exclusieve rondleidingen. Ik ben enorm trots op de inzet van de vrijwilligers en de fantastische resultaten.” In 2023 werden er elf Schemertours gegeven en vond vier keer Dinner at the Zoo plaats, aangeboden door Restaurant Boompjes in Overloon

Resultaten
Vorig jaar haalden de vrijwilligers 20.000 euro op voor World Land Trust Paraguay. “World Land Trust heeft met dit bedrag 80 hectare aan grond gekocht op de grens van Paraguay en Bolivia. Rangers werken hier hard om de natuur en verschillende diersoorten, zoals de miereneter, jaguar en de tapir, te beschermen. Het geld is dus goed terechtgekomen!” aldus Meboer.

In 2023 zijn er ook al mooie resultaten behaald binnen het thema. In juli is er, in opdracht van IBREAM, een speurhond naar Ivoorkust afgereisd om de dwergnijlpaarden op te sporen. Meboer: “Dwergnijlpaarden zijn erg schuw en daarom is er niet veel over de soort bekend. De speurhond heeft in korte tijd een recordaantal dwergnijlpaarden opgespoord!”

De natuurbeschermingsorganisatie BICO heeft in Zuid-Oost Kenia een schooltje gebouwd om hier de lokale bevolking meer te leren over de Afrikaanse wilde hond. En het Sahara Conservation Fund heeft onderzoek gedaan naar de Mhorrgazelles door middel van het plaatsen van cameravallen. Meboer: “Ontzettend gaaf dat de inzet van de vrijwilligers in ZooParc al zo snel zoveel mooie resultaten teweeg brengt!”

Ook in 2024 gaan de vrijwilligers weer aan de slag met enkele natuurbeschermingsprojecten. Meboer: “Het thema van volgend jaar houden we nog even voor onszelf, maar ik heb er al het vertrouwen in dat de vrijwilligers zich weer 100 procent gaan inzetten om dit recordbedrag ook weer te verbreken!”

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de ZooParc nieuwsbrief.