Voor het eerst Chileense flamingo’s geboren in ZooParc

Voor het eerst in de geschiedenis van ZooParc Overloon zijn er twee Chileense flamingo's uit het ei gekomen. Het eerste kuiken is nu drie weken oud en het tweede kuiken is nu ruim anderhalve week oud.

De afgelopen periode zijn er een aantal veranderingen geweest voor de groep flamingo’s, waardoor ZooParc de eerste kuikens van deze bijna bedreigde diersoort mocht verwelkomen. Dierenverzorger Tom Verschoor: “Eén van die veranderingen was dat de groep groter werd: vanuit Dierenrijk kregen we een aantal jongere flamingo’s. We weten dat de soort goed gedijt in grote groepen, dus samen met de komst van de jongere dieren en door enkele aanpassingen aan het verblijf, is het waarschijnlijk de reden dat het dit jaar wel is gelukt!”

Het geslacht van de jonge flamingo’s wordt pas bekend als ze over een aantal maanden het bruine verenkleed krijgen. Er wordt een veer geplukt en DNA-onderzoek gedaan. “Op het blote oog kan je niet zo snel zien welk geslacht de flamingo heeft, dus daarom is DNA-onderzoek nodig. Een getraind oog kan dat misschien zien, maar wij bij ZooParc hebben daar momenteel nog te weinig ervaring mee” lacht Verschoor.

Op dit moment liggen er nog vijf eieren op de nesten bij de flamingo’s. Of ze uitkomen is nog maar de vraag. Verschoor: “De flamingo’s zijn nog erg onervaren, dus het is nog even afwachten.”

In het wild
De aantallen van de Chileense flamingo in het wild nemen af. Het komt onder andere omdat er in het leefgebied kostbare grondstoffen worden gewonnen. De flamingosoort is erg angstig, dus wanneer de leefomgeving maar een beetje wordt verstoord, verdwijnen ze al uit het gebied. Ook wordt de flamingosoort gevangen, omdat men gelooft dat delen van de vogel een geneeskrachtige werking hebben.

General manager van ZooParc Roel Huibers: “We zijn helemaal in de wolken dat de veranderingen hebben geholpen en we hiermee bijdragen aan een gezonde populatie flamingo’s in de dierentuinen. En het is natuurlijk een prachtig beeld: die twee kleine, grijze flamingo’s tussen de grote, roze vogels.”

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de ZooParc nieuwsbrief.