ZooParc Overloon verwelkomt een vrouwelijke tamandua en luiaard

Overloon, 8 maart 2022

ZooParc heeft twee nieuwe vrouwelijke inwoners verwelkomd: een zuidelijke tamandua en een tweevingerige luiaard. De twee dames komen te leven in Madidi, het vorig jaar geopende expeditiedeel dat helemaal gericht is op Zuid-Amerika. 

Steven van den Heuvel, hoofd dierenverzorger vertelt: “We zijn erg blij dat we op Internationale Vrouwendag onze twee nieuwe vrouwelijke bewoners mogen introduceren.” In Madidi leven al mannetjes van deze twee bedreigde diersoorten. De vrouwtjes zijn naar de dierentuin in Overloon gekomen in het kader van de Europese managementprogramma’s. Met deze programma’s zorgen Europese dierentuinen voor een gezonde populatie van diersoorten die bedreigd zijn, of waarvan de leefomgeving onder druk staat.

Van den Heuvel: “Afgelopen jaar kwamen er twee tamandua’s naar ons park. We waren in de veronderstelling dat dit een mannetje en een vrouwtje waren. Doordat deze twee het niet zo goed met elkaar konden vinden, hebben we ze nader onderzocht. Het geslacht van deze dieren is namelijk niet makkelijk te zien. En toen bleek dat het om twee mannetjes ging. Dit verklaarde dan ook het gedrag naar elkaar toe. We willen graag bijdragen aan het behoud van deze soort. Daarom hebben we moeten besluiten om één van de mannetjes binnenkort naar een andere dierentuin te laten verhuizen. Momenteel verblijft deze man nog in het binnengebouw bij de slingerapen. De vrouwelijke tamandua Daria komt nu in zijn plaats.” Daria is één jaar oud en komt vanuit Zoo Dresden naar ZooParc.

Managementprogramma
Daarnaast komt ook de vrouwelijke luiaard Frieda naar ZooParc vanuit Zoo Krefeld. Ook zij is één jaar oud. Het zal nog wel even duren voor er jongen komen, weet Van den Heuvel: “Frieda is nu nog heel jong, dus dat duurt nog wel een paar jaar. Maar het is heel fijn dat onze bezoekers haar de komende tijd al kunnen zien.”

Goede boomklimmers
De zuidelijke tamandua’s leven vooral in bomen. Om zichzelf goed vast te houden aan de takken van de bomen, gebruiken ze niet alleen hun klauwen, maar ook hun staart. De huid bij de staart is daarom wat dikker, onbehaard en een beetje ruw. Hierdoor heeft hij extra grip als hij in bomen klimt. Deze boommiereneter bevindt zich niet alleen in de bomen, want hij kan ook nog eens goed zwemmen.

Ook de luiaards zijn goede zwemmers, maar leven voornamelijk ondersteboven hangend in bomen. De tweevingerige luiaards hebben twee haakvormige vingers aan elke hand en drie aan elke voet, waardoor ze zich goed kunnen vasthouden. Doordat deze dieren vooral in bomen hangen, groeien hun haren ondersteboven, namelijk van de buik naar de rug. Ook zijn de haren van deze luiaards hol van binnen waardoor er algen in de haren kunnen groeien. In het wild heeft deze soort daarom ook vaak een groenachtige kleur, waardoor ze goed gecamoufleerd zijn.

Leefgebied verwoest
De tamandua’s en luiaards leven in het wild vooral in de tropische regenwouden en savannes in Zuid-Amerika. Één van deze gebieden is Madidi, een nationaal park in het bovenste stroomgebied van de Amazone. Een groot deel van het Amazonegebied is al grotendeels verwoest. Ook Madidi staat onder druk door urbanisatie, boskap en de aanleg van wegen. Verscheidene dieren die in het gebied voorkomen, worden hierdoor ook bedreigd.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste
actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de ZooParc nieuwsbrief.

Ander nieuws uit ZooParc Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma