Tweevingerige luiaard Odin sinds deze week te zien in ZooParc Overloon

Het aantal bewoners van ZooParc is uitgebreid met een tweevingere luiaard. Dit bijzondere dier, dat zo veel ondersteboven hangt dat de haren op de vacht naar beneden groeien, slechts een keer per week plast en niet op zijn vingers tot drie kan tellen is sinds deze week te zien in de dierentuin in Overloon.  

Odin, zoals de anderhalfjarige luiaard heet, is afkomstig van Zoo Heidelberg in Duitsland, waar hij is geboren. Hij heeft een plekje aan het eind van de wandelroute gekregen, in het verblijf van de reuzenmiereneter. “Odin is inmiddels aardig gewend en doet het goed in zijn nieuwe thuis. Hij heeft het naar zijn zin en heeft ook al lekker gegeten”, aldus hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel.

Eigen plan 

Voor general manager Roel Huibers gaat met de komst van de luiaard een langgekoesterde droom in vervulling. “Ik vind het fantastische dieren”, verklapt hij. “Ze doen alles net even anders, door ondersteboven in de boom te hangen en totaal geen haast te hebben. Ze lijken maling te hebben aan hun omgeving en trekken gewoon hun eigen plan. Ik hou daar enorm van.”

ZooParc is de vijfde plek in Nederland waar luiaards te bewonderen zijn. Odin is naar ZooParc gekomen in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. Huibers: “Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn. Maar het zou wel mooi zijn als we over een aantal jaar hier een paartje en mogelijk zelfs een kleintje hebben.”