Tienmaal beschuit met muisjes in ZooParc Overloon na geboortegolf

Bij ZooParc zijn de beschuit met muisjes niet aan te slepen. In de Overloonse dierentuin zijn in de afgelopen weken tien dieren geboren. Het gaat om vier pinguïns, drie rode reuzenkangoeroes en drie capibara’s. 

Bij de Afrikaanse pinguïns kwamen er vier jongen uit het ei gekropen. Dat zouden er zelfs nog meer kunnen worden. “De pinguïn heeft een vast broedseizoen aan het einde van het jaar, dus er is zeker kans dat er nog meer eieren uitkomen”, vertelt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel.

De Afrikaanse pinguïns verblijven sinds 2015 in ZooParc. “Destijds moesten ze eerst even settelen en koppeltjes vormen. Inmiddels zien we sinds 2018 een stijgende lijn in het aantal geboortes. Dat is hartstikke fijn”, vervolgt de hoofd dierverzorging. De Afrikaanse pinguïn wordt namelijk ernstig bedreigd. Er is dan ook een fokprogramma voor deze diersoort.

Joey en waterzwijnDe drie capibara’s werden vorige week geboren en zijn daarmee de jongste dieren in het park. Deze grootst levende knaagdierensoort staat bekend als waterzwijn, vanwege het feit dat zij veel in het water vertoeven. “Hun neusgaten, ogen en oren zitten bovenop de kop. Hierdoor kan een capibara ook tijdens het zwemmen horen, zien en ruiken”, zegt Van den Heuvel.

In de buidels van drie rode reuzenkangoeroes zijn recent ‘joey’s’ gezien: een jong dat inmiddels een paar maanden oud is, maar nog niet uit de buidel komt. “Pasgeboren kangoeroes zijn heel erg klein. Ze kruipen direct na de geboorte in de buidel om daar verder te groeien. Pas na een paar maanden steken ze hun koppies boven de buidel uit en weten we dat ze er zijn. Het duurt vervolgens nog eventjes voordat de jongen uit de buidel komen”, aldus Van den Heuvel.