Rode pandatweeling Billy en Bobby ter wereld gekomen

In ZooParc Overloon is een rode pandatweeling ter wereld gekomen. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, die de verzorgers de namen Billy en Bobby hebben gegeven.

De tweeling maakt het goed. “Billy en Bobby zijn in juni geboren in een nestje, waar ze momenteel ook nog verblijven. We laten de jongen, vader Bangbang en moeder Bahini zoveel mogelijk met rust. Over een tijdje zullen Billy en Bobby hun buitenverblijf gaan ontdekken”, zegt hoofd dierverzorger Steven van den Heuvel.

OntbossingDe populatie van de rode panda in het wild neemt snel af, waardoor deze diersoort bedreigd is. Dit komt onder meer door verdwijning van het leefgebied, waardoor deze dieren op zoek moeten naar andere gebieden en ze kwetsbaar zijn voor gevaar. Daarnaast verdwijnt door ontbossing ook veel voedsel.

“Er wordt ook op de rode panda gejaagd vanwege hun vacht. Om te zorgen voor een gezonde populatie van deze dieren in dierentuinen in Europa, is er een managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd. Met de geboorte van Billy en Bobby leveren we hier een bijdrage aan”, vertelt Van den Heuvel.

Red Panda NetworkZooParc Overloon zet zich niet alleen middels het managementprogramma in voor het behoud van de rode panda. Het park is verbonden aan Stichting Wildlife, een stichting die diverse natuurbeschermingsprojecten ondersteunt. Eén van die projecten is het Red Panda Network.

Het Red Panda Network beschermt de rode panda en hun leefgebied in het Himalayagebergte door middel van educatie en samenwerking met de lokale bevolking. Stichting Wildlife sponsort de RPN Forest Guardians, lokale mensen die worden betaald om binnen hun gemeenschappen een netwerk op te zetten om het leefgebied van de rode panda te beschermen.

BergbossenDe rode panda komt voor in het oosten van het Himalayagebergte en in het zuidwesten van China. Daar leven deze dieren in bergbossen. Rode panda’s verblijven het liefst bij een stromende rivier, waar ze uit kunnen drinken. Ze voeden zich met bamboe, fruit en bloemen.

Deze diersoort is te herkennen aan zijn rode- of kastanjebruine vacht, afgezien van witte randjes aan de oren en witte vlekken op de wangen, boven de ogen en rond de snuit. Vanaf de ogen loopt een brede, donkere streep omlaag. De staart van de rode panda heeft lichte en donkere ringen, en dient als camouflage en om de dieren in balans te houden.