Primeur: in natuur bedreigde netgiraffe geboren

In ZooParc is deze week een netgiraffe geboren. Het is de eerste giraffe die ooit in de dierentuin in Overloon ter wereld is gekomen.

De netgiraffe komt voor op lichtbegroeide savannes en graslanden ten zuiden van de Sahara, waaronder Noord-Kenia, Somalië en Zuid Ethiopië. Deze diersoort wordt bedreigd doordat het leefgebied steeds kleiner wordt. Dit komt onder meer door ontbossing. Daarnaast wordt er op de netgiraffe gejaagd.

Daarom is er een Europees managementprogramma voor deze soort. Dierentuinen zorgen hiermee voor een gezonde reserve-populatie. De geboorte van het jong in ZooParc valt hier ook onder.

Soortbehoud
In ZooParc zijn ze daarom heel blij met de komst van het vrouwtje. “We vinden het heel belangrijk om bij te kunnen dragen aan het behoud van deze soort. We hebben nu 6,5 jaar giraffen in het park, dus het is nu heel fijn dat het ook echt gelukt is”, vertelt dierenverzorger Koen Peters.

General manager Roel Huibers voegt toe: “De dieren in ons park zijn de ambassadeurs van hun soortgenoten in Afrika. We hopen dat bezoekers niet alleen genieten van deze prachtige dieren, maar dat ze, mede door de informatie die we geven, meer bewust worden van de gevolgen van menselijk handelen op de natuur en dieren.”

Vier soorten
Er zijn vier soorten giraffen, met verschillende ondersoorten. Naast de netgiraffe zijn er ook nog de Noordelijke Giraffe, Zuidelijke giraffe en Masai giraffe.

ZooParc ondersteunt via Stichting Wildlife de Giraffe Conservation Foundation (GCF), de enige organisatie ter wereld die zich volledig concentreert op de bescherming, het behoud en het management van giraffes in het wild in heel Afrika.

Spannend
Het kalfje werd geboren op dinsdag 31 oktober. Het is niet alleen het eerste jong in ZooParc, ook voor moeder Limber en vader Kay is het de eerste keer dat ze een jong krijgen. Daarom was het de afgelopen dagen nog wel even spannend. Peters: “Het is altijd even afwachten hoe de moeder het oppakt. Maar het jong drinkt goed en de moeder is heel beschermend, dus het ziet er goed uit.”

Om de groep nog even wat rust te geven, blijft het jong nog wel even op stal, samen met haar moeder. Als alles goed blijft gaan, kunnen bezoekers vanaf maandag 6 november dagelijks tussen 11.00 en 14.00 uur onder begeleiding een kijkje nemen in de giraffenstal.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan