ZooParc Overloon mag vijf nieuwe cheetahs uit Frankrijk verwelkomen

Overloon, 26 maart 2020 – ZooParc in Overloon heeft vijf nieuwe cheetahs mogen verwelkomen. Moeder Asali en haar vier kinderen arriveerden een paar dagen geleden vanuit Frankrijk in het Brabantse park. Na een korte wenperiode mogen ze nu ook hun buitenverblijf verkennen. 

Asali (8 jaar) en haar drie dochters (4 jaar) en zoon (5 jaar) zijn in het kader van het Europese fokprogramma vanuit het Franse Reserve Africaine de Sigean naar Nederland verhuisd. “Er werd voor hen gezocht naar en nieuwe plek waar ze als gezin bij elkaar kunnen blijven en wij hebben daar de perfecte ruimte voor”, vertelt general manager Roel Huibers. “En wij vinden het heel fijn om weer een groep cheetahs in ons midden te hebben.”

FokprogrammaKianga, de voormalige bewoner van het cheetah verblijf, is in het kader van hetzelfde fokprogramma juist richting Zuid-Frankrijk verhuisd. “Ze gaan kijken of zij daar nog een nestje kan krijgen”, aldus Huibers.

De cheetah komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en kan snelheden behalen van 120 kilometer per uur. De jachtluipaard, zoals deze jager in het Nederlands ook bekend staat, eet voornamelijk middelgrote hoefdieren zoals gazellen, impala’s en waterbokken.

Door verkleining van het leefgebied en jacht door mensen is de hoeveelheid in de natuur levende cheetahs sterk afgenomen en valt de jachtluipaard onder de bedreigde diersoorten.