Netgiraffen en Brazzameerkatten feestelijk verwelkomd in ZooParc Overloon!

De komst van netgiraffen en Brazzameerkatten naar ZooParc Overloon werd vanmiddag feestelijk gevierd tijdens de opening van het nieuwe combinatieverblijf. Drie giraffen en vier Brazzameerkatten delen samen een ruime vlakte en een Afrikaans gethematiseerd binnenverblijf in het gebied Ngorongoro. Het is uniek dat deze dieren gezamenlijk een verblijf delen. Dit is niet alleen leuk om te zien voor bezoekers, maar zo’n verblijf biedt ook een positieve gedragsverrijking voor de dieren.

Karel van Soest, burgemeester van Boxmeer, had vanmiddag de eer om samen met vestigingsmanager Leentje Lips het nieuwe giraffen- en Brazzameerkattenverblijf te openen. Meer dan 500 jaarkaarthouders van ZooParc Overloon kwamen een kijkje nemen bij de feestelijke opening. Veel kinderen kwamen met een zelf geknutseld giraffenmasker, die ze eerder thuis hadden ontvangen. Ze konden voor het eerst een kijkje nemen in de gestrande bus aan de rand van de grote vlakte en in het binnenverblijf oog in oog staan met de giraffen en Brazzameerkatten.

Foto links: Karel van Soest (burgemeester van Boxmeer) en Leentje Lips (vestigingsmanager ZooParc Overloon) bij het nieuwe binnenverblijf van de giraffen.
Foto rechts: bezoekers bewonderen de giraffen op ooghoogte. 

Netgiraffen 
Netgiraffen zijn herkenbaar aan hun netvormige vlekkenpatroon. Dit vlekkenpatroon dient als camouflage en is bij elk dier uniek. Aan de vacht is te zien hoe oud de giraf is: hoe ouder het dier, hoe donkerder de vacht. Giraffen in de natuur worden helaas bedreigd. Dit komt vooral door stroperij, oorlogen en verlies van leefruimte. Met de komst van de giraffen ziet ZooParc Overloon een mooie kans om meer aandacht te geven aan de bedreiging van giraffen in de natuur. Daarom hebben medewerkers zich de afgelopen maanden al ingezet om geld op te halen voor Stichting Wildlife, die het Giraffe Conservation Foundation (GCF) hiermee ondersteunt. Tijdens de opening werd er al een cheque overhandigd van bijna € 3000,-.

Brazzameerkatten
Nergens anders in Nederland kunnen bezoekers de bijzondere Brazzameerkatten bewonderen. Deze apen zijn herkenbaar aan de kastanjekleurige streep op het hoofd en de mannetjes door hun lange witte baard. Ze leven vaak in kleine groepen van ongeveer vijf tot dertig soortgenoten. Daarnaast zijn het zeer trouwe dieren, mannetjes en vrouwtjes blijven namelijk als enige meerkat na het paren hun leven lang bij elkaar!