Geboortegolf in ZooParc: meerdere jongen van bedreigde soorten geboren

In ZooParc heeft een heuse geboortegolf plaatsgevonden. In de dierentuin in Overloon zijn een brazzameerkat, drie Aziatische kleinklauwotters, twee Bennettwallaby's en twee ringstaartmaki's geboren. Daarnaast zijn er twaalf Afrikaanse pinguïns uit het ei gekropen. 

“De lente is overduidelijk zichtbaar in ons park, zo blijkt ook uit deze geboortes. Alle dieren maken het ontzettend goed en we kunnen niet wachten tot we de deuren weer mogen openen, zodat bezoekers kennis kunnen komen maken met deze jongen”, zegt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel.

De Afrikaanse pinguïn, die in het wild leeft in zuidelijk Afrika, en de ringstaartmaki zijn bedreigde diersoorten. Er is dan ook een fokprogramma voor deze dieren, net als voor de brazzameerkat. Dit programma heeft als doel het zorgen voor een gezonde populatie van bedreigde of kwetsbare diersoorten in dierentuinen. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we daar met deze jongen een bijdrage aan hebben kunnen leveren”, vertelt Van den Heuvel.

Verschillende bedreigingenDe Afrikaanse pinguïn kent verschillende bedreigingen. “Zo wordt er veel geboord naar olie en gas, en is er ook sprake van overbevissing van de vissen waarmee de pinguïns zich voeden”, weet Van den Heuvel. Hij merkt dat de pinguïns goed zijn gesetteld in ZooParc. “Dit jaar is het eerste kuiken dat hier uit het ei is gekropen zelf ouder geworden van een jong. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Dat wij zoveel kuikens mogen verwelkomen, is een teken dat de pinguïns het hier enorm naar hun zin hebben.”

Bij de ringstaartmaki’s kwamen er twee jongen ter wereld. “De populatie van deze mooie dieren neemt jammer genoeg af, wat meerdere oorzaken heeft. Hun leefgebied op Madagaskar wordt vernield door onder andere boskap en daarnaast wordt er ook gejaagd op de maki’s”, legt Van den Heuvel uit.

Enige in NederlandZooParc is de enige dierentuin in Nederland waar brazzameerkatten te zien zijn. “Dat onze dieren voor nageslacht hebben gezorgd, is natuurlijk altijd leuk. Deze diersoort is nog niet bedreigd, maar de populatie neemt wel af. Dat heeft onder meer te maken met het kappen van de regenwouden in Midden- en West-Afrika, waar de brazzameerkat leeft”, aldus Van den Heuvel.

De drie Aziatische kleinklauwotters en de twee Bennettwallaby’s, die in het wild voorkomen in Oost-Australië, maken het goed. Van den Heuvel: “De otters verblijven momenteel nog in de kraamkamer waar zij ter wereld kwamen. Over een tijdje zullen de jongen van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde diersoort de ruimte verlaten, waarna zij hun verblijf kunnen ontdekken. Ook de Bennettwallaby’s houden zich nog een beetje verborgen: zij zitten in de buidel bij hun moeders en steken af en toe hun koppie naar buiten.”