In ZooParc getrainde speurhond vindt sporen van bedreigde dwergnijlpaarden in Ivoorkust

De speciaal getrainde speurhond Boyd, ingezet door Institute for Breeding Rare and Endangered African Mammals (IBREAM), is terug in Nederland nadat hij met zijn trainer Wesley en onderzoekster Lisa (IBREAM) in Ivoorkust de bedreigde dwergnijlpaarden heeft opgespoord.

Een dag na aankomst in Ivoorkust ging het team op pad in Taï National Park. Enkele uren later gaf Boyd, vanaf het water, al aan dat hij de zeer bedreigde dwergnijlpaarden had geroken. Een speciaal getraind team ging op het land verder op zoek naar sporen, welke met behulp van Boyd sneller werden opgepikt.

Op de locaties waar Boyd aansloeg, zijn cameravallen geplaatst en er waren al snel beelden van dwergnijlpaarden te zien. In geen enkel eerder onderzoek waren zo snel bewegende beelden van deze diersoort vastgelegd.

Het dwergnijlpaard staat bekend als een schuw dier. Het is dan ook de reden dat er niet zoveel bekend is over deze diersoort. Momenteel leven er naar schatting nog duizend dwergnijlpaarden in de natuur. De expeditie van IBREAM in Ivoorkust had als doel om gegevens te verzamelen over deze diersoort. Zodat er een goed conservatiemanagementplan opgesteld kan worden om de soort voor uitsterven te behoeden.

“We zijn ontzettend blij dat we vanuit ZooParc hier op meerdere manieren aan konden bijdragen, zowel vanuit het park als Stichting Wildlife”, aldus vrijwilligerscoördinator van ZooParc Overloon Niels Meboer. Boyd is onder andere getraind middels de geurmonsters van de dwergnijlpaarden uit ZooParc en het park zelf speelde ook een rol als trainingsplek voordat de hond naar Ivoorkust zou vertrekken. Meboer: “De vrijwilligers van Stichting Wildlife hebben ontzettend veel geld opgehaald door middel van extra activiteiten in het park. Hierdoor kon de missie van IBREAM deels gefinancierd worden en was het mogelijk om extra cameravallen te doneren. We zijn ontzettend trots op de fantastische inzet van de vrijwilligers!”

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de ZooParc nieuwsbrief.