ZooParc Overloon gestart met bouw tweede fase Zuid-Amerika-gebied

ZooParc Overloon is gestart met de bouw van de tweede fase van het nieuwe expeditiedeel Madidi. In het gebied van bijna 1 hectare zullen maar liefst twintig diersoorten te zien zijn. Bezoekers beleven een expeditie naar Zuid-Amerika, waar zij niet alleen dieren maar ook planten en verhalen uit dit werelddeel ontdekken. 

Onderdeel van het nieuwe gebied is een 700 vierkante meter groot gebouw, waarin jaarrond een tropisch regenwoud kan worden bezocht. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat zowel Zuid-Amerikaanse dieren- als plantensoorten zich hier, ook in de winter, helemaal thuis voelen. Er zullen straks voor het park elf nieuwe diersoorten leven, waaronder brilkaaimannen, tamandua’s (boommiereneters) en gouden leeuwaapjes. Ook verhuizen een aantal dieren binnen ZooParc naar ‘Madidi’, zoals reuzenmiereneters en tweevingerige luiaards.

Grote wensHet nieuwe expeditiedeel was al lang een grote wens van general manager Roel Huibers. “In het Amazoneregenwoud, dat een groot deel van Zuid-Amerika beslaat, leeft 10 procent van alle planten en dierensoorten ter wereld. Er leven veel bijzondere diersoorten die nergens ander ter wereld voorkomen. Helaas staat dit gebied ernstig onder druk door de vernietiging van het regenwoud, onder andere voor de aanleg van plantages. Wij hopen met Madidi bezoekers hier bewuster van te maken met vernieuwende en interactieve educatie en een hele nabije kennismaking met de Zuid-Amerikaanse natuur.”

Daarnaast geeft het Zuid-Amerika-gebied ZooParc de mogelijkheid om bij te dragen aan de fokprogramma’s van kwetsbare of bedreigde soorten zoals de gouden leeuwaapjes. Huibers: “In totaal telt Madidi straks tien soorten die onderdeel zijn van een Europees fokprogramma. Zo kunnen we nog meer bijdragen aan het behoud van bedreigde diersoorten.”

NatuurgetrouwDe eerste fase van Madidi, een volière waarin ruim veertig Chileense flamingo’s, maar ook onder andere puna-ibissen en kuifhoenderkoeten hun intrek hebben genomen, werd in september 2020 gerealiseerd.

Huibers geeft aan met Madidi een nog mooiere, betere en natuurgetrouwere omgeving te willen creëren voor Zuid-Amerikaanse diersoorten. “Dat is mooi voor onze gasten, maar zeker ook voor onze dieren. Een aantal van de verblijven van sommige dieren in ons park waren toe aan een upgrade en het is fijn dat zij een splinternieuw onderkomen krijgen dat voldoet aan alle eisen van nu.”

ZooParc Overloon overweegt later nog een derde fase toe te voegen aan het gebied. “De inhoud van die uitbreiding blijft nog even een verrassing”, aldus Huibers.