Twee uit woning in Litouwen geredde brilkaaimannen krijgen plek in ZooParc

Twee uit een woning in Litouwen geredde brilkaaimannenkrijgen een nieuw thuis in ZooParc Overloon. Voor de dieren is een plek gereserveerd in het nieuwe Zuid-Amerika-gebied Madidi, dat woensdag 7 juli open gaat voor publiek.

De twee dieren werden eerder dit jaar ontdekt in een woning in Litouwen, waar ze onder slechte omstandigheden leefden. Ze konden gered worden en vonden een tijdelijke opvangplek in Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België.

Een betere plekDaar werd gezocht naar een nieuw thuis voor de twee brilkaaimannen en de dieren hoeven niet ver te reizen. “Ze zijn van harte welkom bij ons”, zegt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel. “Na wat ze in Litouwen hebben meegemaakt, verdienen ze de best mogelijke plek. En die kunnen wij bieden.”

Van den Heuvel vervolgt: “In ons splinternieuwe gebied Madidi hebben we de beste voorzieningen om deze brilkaaimannen een prachtig leven te geven. Daarnaast hebben we hier mensen rondlopen met ontzettend veel kennis, zodat wij ze optimaal kunnen verzorgen. Wij kijken dan ook enorm uit naar hun komst.”

Noorden van Zuid-AmerikaDe brilkaaiman heeft zijn naam te danken aan het opstaande randje tussen de ogen, waardoor het net lijkt of ze een bril dragen. Deze krokodillensoort komt voor in het noorden van Zuid-Amerika, waar hij leeft in oppervlaktewater. In droge tijden schuilen deze dieren in de modder.

De kaaiman speelt in bepaalde gebieden ook een grote ecologische rol. Op de plaatsen waar de populatie van de brilkaaiman afnam, daalden ook de aantallen van bepaalde vissoorten. Dit kwam doordat het aantal roofvissen, dat door de brilkaaiman onder controle werd gehouden, toenam.