Bijzondere geboorte: palmgiertje uit het ei gekropen in ZooParc Overloon

In ZooParc Overloon is een palmgiertje uit het ei gekropen. Het is slechts de derde palmgier die dit jaar in een van de Europese dierentuinen verwelkomd kon worden.

Het jong werd ongeveer zes weken geleden geboren in de dierentuin in Overloon en groeit als kool, meldt verzorger Steven Van Den Heuvel. “Omdat het zelden voorkomt dat je zo’n kleine gier in een dierenpark kan bewonderen is het wel echt bijzonder om dat zo te kunnen meemaken.”

Twee plaatsen

In Nederland is de palmgier slechts op twee plekken te zien. In het wild komt deze soort voor in bossen en op savannen in Afrika beneden de Sahara, dichtbij water. Deze vogels worden ook vaak gierarend genoemd, omdat ze wat betreft uiterlijk meer lijken op een arend dan op een gier.

Het zijn middelgrote zwart-wit gekleurde vogels met een kenmerkende rode vlek rond de ogen. Volwassen dieren zijn 56 tot 65 centimeter groot. Hun brede maar relatief korte vleugels hebben een spanwijdte van 130 tot 150 centimeter.

Op de kop hangend

De vogel eet in tegenstelling tot zijn bekendere soortgenoot niet uitsluitend vlees, maar vooral vruchten van de oliepalm. Deze vruchten plukt hij op de kop hangend uit de boom.