Bijzondere geboorte in ZooParc: voor het eerst fossa’s geboren in Nederland

Overloon, 23 juli 2021

In ZooParc heeft een bijzondere geboorte plaatsgevonden. Voor het eerst zijn er in een Nederlandse dierentuin fossa’s geboren. De twee jonkies kwamen eind mei ter wereld in de dierentuin in Overloon en zijn de enige fossa’s die tot op heden in 2021 in een dierentuin zijn geboren.

De fossa’s, een mannetje en een vrouwtje, werden achter de schermen geboren. “Ze verbleven de afgelopen periode in hun nestje, waar we ze niet wilden storen. Inmiddels zijn ze groot genoeg om het buitenverblijf te ontdekken. Dat doen ze samen met moeder Mandaka. Zij zorgt erg goed voor haar kroost en dat is prachtig om te zien”, zegt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel.

Moeder Mandaka verblijft al een tijdje in ZooParc Overloon. Van den Heuvel: “De vader heet Manakara en is pas sinds november 2020 inwoner van ZooParc. Tijdens de paartijd hebben we ze bij elkaar gebracht en met succes, zo blijkt.”

Boskap en stroperij
De populatie van de fossa, die in het wild voorkomt op Madagaskar, neemt af. Deze diersoort wordt bestempeld als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van IUCN. Dit komt doordat zijn leefgebied steeds kleiner wordt door boskap. Daarnaast is ook stroperij een factor: het vlees van de fossa wordt lokaal als delicatesse beschouwd. Ook boeren jagen op deze dieren, om zo hun pluimvee te beschermen.

Omdat de populatie van de fossa afneemt, is er een managementprogramma, ook wel bekend als fokprogramma, opgezet voor dit roofdier. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. “De geboorte van deze twee kleintjes is dan ook heel erg belangrijk, ook omdat er niet vaak fossa’s worden geboren in dierentuinen”, geeft Van den Heuvel aan.

Fossa Fund
ZooParc steunt Stichting Wildlife, dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten, zoals het Fossa Fund. Dit fonds is opgericht door Zoo Duisburg en zorgt voor de financiering van Chances for Nature in het westen van Madagaskar. Zij doen onderzoek naar fossa’s op het eiland.

Zo wordt er gekeken naar het aantal fossa’s dat leeft in het wild en naar de conflicten tussen dier en mens. Ook werkt Chances for Nature samen met lokale bevolking om een duurzamer bestaan op te bouwen. Er wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden om beter om te gaan met de natuur en om op een duurzamere manier te leven, om zo de conflicten tussen de bevolking en fossa’s te verminderen.

Grootste roofdier
De fossa is het grootste inheemse roofdier op Madagaskar. Daar leeft hij in de bossen, waar hij jaagt op vogels en lemuren zoals de ringstaartmaki. Fossa’s zijn uitstekende klimmers en kunnen daarnaast ook makkelijk van tak naar tak springen. Deze dieren zijn voornamelijk ’s nachts actief. Slapen doet de fossa in een holle boom of in een hol in de grond.

Deze diersoort lijkt enigszins op een katachtige en wordt daardoor ook wel fretkat genoemd. Zo heeft de fossa een lang, slank lichaam, met ronde oren en grote ogen. Ook kunnen deze dieren hun nagels intrekken. De fossa is te herkennen aan zijn korte bruine vacht met lange staart.

Ander nieuws uit ZooParc Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma