Drie gouden leeuwaapjes nieuwste bewoners van Madidi in ZooParc

In ZooParc Overloon is sinds kort een nieuwe diersoort te bewonderen. Het gaat om het in de natuur bedreigde gouden leeuwaapje. Drie mannetjes hebben hun intrek genomen in het nieuwe Zuid-Amerika-deel Madidi. 

Het gouden leeuwaapje, dat voorkomt in Zuidoost-Brazilië, wordt in het wild bedreigd. Dat komt onder meer door versnippering van het leefgebied. Ook handel zorgde voor een afname van de stand. Door zijn aantrekkelijke uiterlijk was deze apensoort populair onder liefhebbers van exotische huisdieren. In de jaren negentig was de situatie zo ernstig dat er nog maar 150 apen in het wild leefden.

Eigendom van Brazilië

“Om uitsterven te voorkomen is er een intensieve beschermingscampagne opgezet, onder andere door een wereldwijd diermanagementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd. Alle dieren in dit programma zijn eigendom van de Braziliaanse overheid en verblijven in bruikleen bij dierentuinen. Deze parken, waaronder dus ZooParc, zorgen samen voor een gezonde reservepopulatie van het gouden leeuwaapje”, vertelt Van den Heuvel.

“Door de intensieve beschermingscampagne en het managementprogramma is de populatie van het gouden leeuwaapje inmiddels wat stabieler. Helaas wordt deze diersoort nog altijd bedreigd door het vele verlies aan leefgebied. Momenteel wordt er in Brazilië hard gewerkt om stukken regenwoud met elkaar te verbinden, zodat de dieren bij elkaar kunnen komen en zich voort kunnen planten”, aldus Van den Heuvel.

Madidi ontdekken

ZooParc is één van de drie Nederlandse dierentuinen waar gouden leeuwaapjes te zien zijn. “De heren krijgen de komende periode alle tijd om te wennen aan hun nieuwe thuis en de nieuwe dierverzorgers. Daardoor verbleven de drie aapjes de afgelopen periode achter de schermen. Nu kunnen ze ook langzaamaan hun verblijf in Madidi gaan ontdekken”, zegt hoofd dierverzorger Steven van den Heuvel.

Zijdeachtige vacht 

Het gouden leeuwaapje is te herkennen aan zijn zijdeachtige, rossige, goudoranje vacht en manen. Het gezicht is kaal en heeft een donkere kleur. Deze apensoort wordt zo’n 20 tot 25 centimeter lang, met een staart van ongeveer 35 centimeter. Gouden leeuwaapjes worden ook wel klauwaapjes genoemd, vanwege hun klauwtjes. Hiermee kunnen ze zich goed vasthouden aan bomen en takken.

Dit aapje communiceert middels verschillende geluiden met zijn soortgenoten. Ook gebruiken ze geuren om elkaar dingen duidelijk te maken. Gouden leeuwaapjes zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar eten. Midden op de dag lassen ze een rustpauze in of vlooien ze anderen.