Werkbezoek ZooParc’s Steven bij Paramaribo Zoo

Overloon, 4 augustus 2023
ZooParc’s hoofddierenverzorger Steven van den Heuvel was in de zomer van 2023 een aantal weken te gast in Paramaribo Zoo. Hij bezocht deze dierentuin om nog meer te leren over de dieren in Zuid-Amerika: de verzorging, de natuurlijke leefomgeving en de uitdagingen die er spelen. Ook kon hij de dierentuin ondersteunen en adviseren bij de verzorging van hun dieren.

ZooParc heeft sinds 2021 een apart expeditie-gebied dat geheel gewijd is aan Zuid-Amerika: Madidi. Hier leven onder andere luiaards, gouden leeuwaapjes en witgezichtsaki’s. Van deze laatste apensoort, die onder andere voorkomt in Suriname, is Steven is de co√∂rdinator van het Europese managementprogramma.

Tijdens zijn verblijf wilde Steven nog meer te leren over de Zuid-Amerikaanse natuur en de diersoorten die daar voorkomen. Ook kon hij de dierentuin adviseren op het gebied van educatie, verblijven en verrijking van de dieren. Steven nam tijdens zijn verblijf een aantal vlogs op.

Wat hij precies ging doen en met welk doen vertelt Steven hier zelf:

https://youtube.com/shorts/ujuOwoT8hAc

 

Paramaribo Zoo is een groene oase in de stad. Er leven vooral dieren uit Zuid-Amerika. Het park vangt heel veel dieren op die bijvoorbeeld uit de handel komen of als wees zijn gevonden langs de weg. Dit was Stevens eerste indruk:

https://youtu.be/7Osz6qmituo

 

Tijdens zijn verblijf ging Steven meteen aan de slag met het doorvoeren van enkele verbeteringen:

https://youtu.be/21TcwOfQolU

 

Steven bezocht ook Zoo de Guyane, in buurland Frans-Guyana. Deze dierentuin is aangesloten bij EAZA, wat inhoudt dat het park intensief samenwerkt met dierentuinen in Europa. Hopelijk was dit bezoek de start van een mooie samenwerking tussen de twee dierenparken.

https://youtu.be/DpZDZDRc8TE

 

Enkele educatieborden zijn vervangen en ook zijn enkele dierenverblijven opgeknapt en vergroot.

https://youtube.com/shorts/D5JM-VP2ljY

 

Dit bezoek was slechts de start van een mooie band tussen ZooParc en Paramaribo Zoo. Hopelijk kunnen we in de toekomst samen nog meer doen om het welzijn van de dieren verder te verbeteren en onze kennis over de soorten en hun verzorging nog verder te vergroten.

https://youtu.be/H977tKnhLFs

Ander nieuws uit ZooParc Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma