In ZooParc leeft sinds kort een bijzondere kikker: de Tobago beekkikker

ZooParc heeft sinds kort nieuwe bewoners in Madidi: acht Tobago beekkikkers. De dierentuin in Overloon is pas de vijfde dierentuin in Europa waar je deze dieren kunt zien.

Steven van den Heuvel, hoofd dierenverzorger, vertelt: “Deze soort is zo onbekend dat deze kikker in de meeste talen niet eens een gewone naam heeft. Ook in Nederland had deze soort nog geen naam, we hebben er daarom zelf één bedacht. We hebben deze afgeleid van namen in andere talen waar deze kikkersoort wel een naam heeft.”

Deze dieren komen maar op één plek ter wereld in het wild voor: op het eiland Tobago in Zuid-Amerika. Dit is het kleinste eiland van de twee eilanden die het land Trinidad en Tobago vormen en behoort tot de Kleine Antillen. De natuurlijke leefomgeving van deze kikkers bevat veel riviertjes en beekjes. Van den Heuvel verklaart: “Vandaar dat we dan ook tot deze naam zijn gekomen.”

Papa taxi
De vrouwtjes leggen tussen de elf en de negentien eitjes tegelijk. Deze worden in een nest van bladeren gelegd. Het vrouwtje gaat meteen na het leggen van de eitjes weg, het mannetje blijft daarentegen in de buurt. Hij controleert regelmatig hoe het met de eitjes gaat. Na ongeveer twee weken komen de kikkervisjes uit. Het mannetje neemt de jongen op zijn rug en brengt ze naar ondiep water. Hier groeien ze uit tot kikkers.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de ZooParc nieuwsbrief.