Witkopgier

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Trigonoceps occipitalis
Leefgebied
Bos en graslanden in Afrika ten zuiden van de Sahara
Voedsel
Vlees
Levensduur
Onbekend
Gewicht
4-5 kg
Aantal eieren
1 ei
Broedtijd
55 dagen
IUCN-status
Ernstig bedreigd
EEP
Ja

Liever alleen

Witkopgieren zal je niet vaak in grote groepen bij elkaar zien. Ze leven het liefst alleen of met z’n tweeën. Zelfs bij een groot karkas zal je nooit meer dan een stuk of zes witkopgieren zien. Ook hun nest maken ze liever niet in de buurt van andere gieren. Ze houden ruime afstand van hun buren.

Jager en dief

Net als de meeste gieren eten witkopgieren vooral vlees van dode dieren. Maar witkopgieren jagen soms ook zelf op mangoesten, hagedissen en andere kleine dieren. Ook zijn ze goed in het stelen van eten van andere vogels. Ze vallen een vogel net zo lang lastig totdat hij zijn prooi laat vallen. De witkopgier kan dan op zijn gemak het vlees op de grond opeten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier
“De witkopgier maakt zijn nest vaak in de top van een baobab boom.”

De dieren van Zooparc Overloon Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma