"Rode vari's kunnen hun oren los van elkaar bewegen."
Wetenschappelijke naam
Leefgebied
Voedsel
Levensduur
Gewicht
Aantal jongen
Draagtijd
IUCN-status
EEP
ondertanden heb ik, die gebruik ik als kam!
jaar, zo oud word ik gemiddeld
dat is hoeveel maanden ik zwanger zal zijn
Rode vari’s kunnen heel harde geluiden maken die vaak op enkele kilometers nog te horen zijn.
Met deze geluiden vertellen ze elkaar verschillende boodschappen. Zo laten ze soortgenoten weten dat er gevaar is. Ook laten ze vari’s in de buurt weten dat het gebied al bezet is. Tot slot roepen ze elkaar wanneer ze elkaar in de dichte bossen niet meer zien.
Door verschillende oorzaken worden rode vari’s ernstig met uitsterven bedreigd. De vari’s in dierentuinen kunnen in de toekomst heel belangrijk worden voor het blijven bestaan van de soort. In de Europese en Amerikaanse dierentuinen wordt daarom hard gewerkt aan een gezonde reservepopulatie. Het uiteindelijke doel is een fokstation op Madagascar met dieren uit dierentuinen. De jongen die worden geboren worden als ze groot genoeg zijn los gelaten in de vrije natuur.
Rode vari’s eten veel nectar en stuifmeel uit bloemen. Als de bloemen bloeien, steken vari’s hun neus diep in de bloem om de nectar er uit te likken. Er blijft dan allemaal stuifmeel op hun neus zitten. Als ze naar de volgende bloem gaan nemen ze dat stuifmeel mee. Zo zorgen ze er voor dat er vruchten kunnen groeien. Net als de bij in Nederland dus.
De rode vari is een halfaap, en dus geen echte aap. Het verschil zit hem vooral in de kleinere hersenen. Deze zijn minder goed ontwikkeld dan bij apen, zoals chimpansees. Omdat de echte apen concurrenten zijn leven bijna alle halfapen vooral ’s nachts. Hun ogen zijn daar ook op aangepast. Op Madagascar leven geen echte apen, en daarom leven de vari’s, maar ook de ringstaartmaki’s vooral overdag.
Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier.