We zijn verheugd je te mogen melden dat ZooParc weer open is voor publiek. Voor meer informatie klik hier.

Puna-ibis

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Plegadis ridgwayi
Leefgebied
Graslanden, meren, rivieren en moerassen in het Andesgebergte
Voedsel
Kleine waterdieren, wormen, slakken en insecten
Levensduur
20 jaar
Gewicht
500 – 800 g
Aantal eieren
2 – 3 eieren
Broedtijd
22 – 24 dagen
IUCN-status
Veilig
EEP
Ja

Lange tenen

De puna-ibis eet vooral waterdieren, wormen en slakken. Met zijn lange, smalle snavel prikt hij die uit het ondiepe water. Om eten te zoeken moet de puna-ibis dus veel door de modder lopen. Om te zorgen dat hij daar niet in wegzakt heeft de ibis extra lange tenen. Daarmee kan hij zelfs over drijvende bladeren lopen.

Hoog en droog

Veel ibissen bouwen hun nest in een boom. Maar de puna-ibis leeft hoog in de bergen, waar weinig bomen zijn. Hij bouwt zijn nest dan ook in het riet of in het water. Hij stapelt takjes en bladeren op elkaar totdat het nest een flink stuk boven het water uitsteekt. Zo zijn de eieren en jongen veilig voor roofdieren en krijgen ze geen natte voeten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier
“In de broedtijd kan een kolonie puna-ibissen wel uit meer dan duizend vogels bestaan.”

De dieren van Zooparc Overloon Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma