"Onderzoekers denken dat er nog tussen de 10.000 en 30.000 okapi’s in het wild leven. Net als een giraffe moet een okapi zijn voorpoten wijd uit zetten om te kunnen drinken."
Ontdek in het echtVoedsel
Bladeren, vruchten en gras
Levensduur
30 jaar
Gewicht
200 - 300 kg
Aantal jongen
1 jong
Draagtijd
14 - 15 maanden
Leefgebied
Regenwouden in de Democratische Republiek Congo
IUCN-status
Bedreigd
EEP
Ja
De okapi is een schuwe bosbewoner uit het Afrikaanse regenwoud en familie van de giraffe. Met zijn donkere vacht en witte strepen is hij bijna onzichtbaar tussen het zonlicht en de schaduwen van het woud. Okapi’s eten meer dan honderd soorten planten, zelfs giftige. Daarom knabbelen ze soms aan houtskool als tegengif. Ze communiceren via geheime, lage geluiden die mensen niet kunnen horen en laten geuren achter om elkaar te herkennen. Door hun verborgen levensstijl weten we weinig over ze, maar hun leefgebied wordt bedreigd.
Okapi’s zijn familie van de giraffe. Toch zien ze er wel een beetje anders uit. Dat heeft te maken met waar ze leven. In het dichtbegroeide regenwoud is het niet handig als je zo lang bent als een giraffe. Dan zou je de hele tijd je hoofd stoten tegen alle takken. De donkere vacht van de okapi met witte strepen achterop is een hele goede schutkleur in het donkere regenwoud. De witte strepen lijken op streepjes zonlicht en zo valt de okapi bijna niet op.
Okapi’s leven in het regenwoud midden in Afrika. Hier groeien veel verschillende soorten planten. Okapi’s eten vooral bladeren, maar ook gras, fruit, dunne takjes en paddenstoelen. Bij elkaar eten ze wel meer dan honderd verschillende soorten planten. Sommige van die planten zijn giftig. Onderzoekers hebben ontdekt dat okapi’s ook houtskool van verbrande bomen eten. Waarschijnlijk doen ze dit omdat houtskool een heel goed tegengif is.
Okapi’s maken verschillende geluiden. Ze hoesten, blaten en fluiten. Maar ze maken ook een geluid dat zo laag is dat wij het met onze oren niet kunnen horen. Als een moeder eten zoekt in het regenwoud blijft de jonge okapi veilig verstopt liggen. Met de lage geluiden kunnen moeder en jong met elkaar praten zonder dat roofdieren dat kunnen horen. Net alsof je een briefje doorgeeft in de klas zonder dat de juf of meester het doorheeft.
Okapi’s komen elkaar bijna nooit tegen in de dichtbegroeide bossen. Veel met elkaar praten doen ze dan ook niet. Toch laten ze wel berichten achter voor elkaar. Ze kruisen hun voorpoten en plassen daar overheen. Als ze dan door het bos lopen, laten ze zo overal hun eigen geur achter. Zo laten ze aan andere okapi’s weten in welk gebied ze leven. Handig, als je bijvoorbeeld als mannetje op zoek bent naar een vrouwtje om mee te paren.
Er is maar weinig bekend over okapi’s in het wild. Dat komt omdat ze in dichte bossen leven. Ze leven ook nog eens alleen en zijn ze erg schuw. We weten dus ook niet zeker hoeveel okapi’s er in het wild leven. Wat we wel zeker weten is dat het leefgebied van okapi’s steeds kleiner wordt. Gelukkig zijn er ook grote stukken regenwoud beschermd gebied. Hier werken rangers om de okapi’s en andere dieren veilig te houden.
Een pasgeboren okapi kan al na 30 minuten staan. De eerste twee dagen loopt een jong achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op de grond op een veilige plek. Hier blijft het jong zo’n twee maanden verstopt. In die tijd verbruikt hij heel weinig energie en drinkt hij heel weinig. Daardoor hoeft de jonge okapi al die tijd niet te poepen. Zo kunnen roofdieren het jong moeilijk vinden en zijn ze dus veilig.