We zijn verheugd je te mogen melden dat ZooParc vanaf woensdag 19 mei weer open is voor publiek, tenzij anders wordt besloten door de overheid. Voor meer informatie klik hier.

Gouden leeuwaapje

Algemene informatie

Leefgebied
Tropisch regenwoud in Zuid-Amerika
Voedsel
Kleine reptielen en insecten, groente en fruit
Levensduur
20 jaar
Gewicht
600 - 800 g
Aantal jongen
2
Draagtijd
4,5 maanden
IUCN-status
Bedreigd
EEP
Ja

Gouden familie

Gouden leeuwaapjes leven meestal in groepen van tussen de twee en acht apen. Dit zijn vaak familiegroepen en bestaan uit een dominante vader, een moeder en hun kinderen. De band in deze groep wordt versterkt door elkaar schoon te maken en eten te delen. Vaak delen de oudere dieren hun eten met de jongere dieren. Wanneer er jonge dieren worden geboren, wordt hier door alle dieren samen voor gezorgd.

Herintroductie

Door jaren van ontbossing is het leefgebied van de gouden leeuwaapjes met ongeveer 98% afgenomen. Het aantal gouden leeuwaapjes is daardoor ook enorm afgenomen. Gouden leeuwaapjes zijn onderdeel van een van de grootse herintroductieprojecten ter wereld. Hierbij zijn, mede dankzij de succesvolle fokprogramma’s, gouden leeuwaapjes vanuit de dierentuinen uitgeplaatst in het wild.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier
“Er wordt gedacht dat de gouden leeuwaapjes hun haarkleur krijgen door zonlicht en de biologische kleurstoffen in hun natuurlijke voedsel.”

De dieren van Zooparc Overloon Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma