Geelborst kapucijnaap

Algemene informatie

Leefgebied
Brazilië
Voedsel
Fruit, bladeren, noten, kleine zoogdieren, eieren
Levensduur
30 jaar
Gewicht
2,5 - 3,5 kilo
Aantal jongen
1
Draagtijd
6 maanden
IUCN-status
Ernstig bedreigd
EEP
ja

Een vijfde hand?

Geelborstkapucijnapen horen bij de grijpstaartapen. Deze apen gebruiken hun staart als een soort vijfde hand. Zo kunnen ze zich vastgrijpen aan de takken en zijn het echte acrobaten in de bomen! Geelborstkapucijnapen ook heel erg slim. Zo gebruiken ze gereedschappen om bijvoorbeeld noten open te breken, maar ook kleine takjes om kleine dieren mee te vangen.

Ernstig bedreigd

Geelborstkapucijnapen worden ernstig bedreigd. Helaas verdwijnt veel leefgebied door het kappen van bossen. Hierdoor is de geelborstkapucijnaap niet veel meer te zien in Zuid-Amerika. Europese dierentuinen werken samen met de Braziliaanse overheid om zo deze mooie soort te beschermen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier
“Geelborst kapucijnapen horen bij de grijpstaartapen. Deze apen gebruiken hun staart als een soort vijfde hand. ”

De dieren van Zooparc Overloon Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma