Fossa

Algemene informatie

Leefgebied
Bossen van Madagascar
Voedsel
Vlees
Levensduur
Ongeveer 7 jaar
Gewicht
7 tot 14 kg
Lengte
110 tot 180 cm
Aantal jongen
2 tot 4
Draagtijd
6 tot 7 weken

Is het een kat?

Als je naar een fossa kijkt, denk je misschien dat het een soort kat is. In sommige talen wordt de fossa ook wel fretkat genoemd. Toch is het geen familie van de kat of de fret. Fossa’s horen in hun eigen groep. Hun dichtstbijzijnde familieleden zijn de mangoesten.

Een geboren klimmer

Fossa’s kunnen heel goed klimmen. Ze hebben scherpe klauwen en een lange staart voor de balans. Ze springen snel van tak tot tak en van boom naar boom. Ze kunnen zelfs op z’n kop aan de onderkant van een tak kruipen.

Verdwenen

Fossa’s komen alleen voor op Madagaskar. Op dit grote eiland is bijna 90% van het bos verdwenen. Mensen kappen de bomen voor hout of branden het bos af om er eten te verbouwen. Hierdoor wordt de fossa met uitsterven bedreigd. Er zijn nu waarschijnlijk nog maar zo’n 2.500 fossa’s in het wild.

Geheimzinnige dieren

Er zijn nog veel dingen die we niet weten over fossa’s. Dat komt omdat er nog maar zo weinig in het wild leven. Maar ook omdat ze vooral ’s nachts actief zijn. Fossa’s leven alleen en kunnen op een dag wel 25 kilometer lopen. Alles bij elkaar maakt dat de fossa een heel lastig dier om te bestuderen.

“Fossa's zijn echte vleeseters. Ze jagen vooral op maki's!”

De dieren van Zooparc Overloon Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma