Dril

"Drils slapen in het wild het liefst zo’n 30 meter hoog in een boom. De eerste drie maanden van hun leven hebben drils een roze gezicht. Daarna kleurt hun gezicht zwart."

DrilMandrillus leucophaeus
  • Voedsel

    Fruit, bladeren, zaden en insecten

  • Levensduur

    10 – 40 jaar

  • Gewicht

    12 - 32 kg

  • Aantal jongen

    1 jong

  • Draagtijd

    6 maanden

  • Leefgebied

    Regenwouden in het westen van Afrika

  • IUCN-status

    Bedreigd

  • EEP

    Ja

Over de dril

De dril is een zeldzame apensoort uit de regenwouden van West-Afrika. Ze leven in groepen met één dominant mannetje, dat door zijn kleur en kracht de baas is. Hoe feller zijn kleuren, hoe hoger zijn rang. Drils communiceren via geluiden, lichaamstaal en door elkaar te vlooien. Ze zoeken op de grond naar voedsel, dat ze deels bewaren in hun wangzakken voor later. ’s Nachts slapen ze hoog in bomen om veilig te blijven. Er leven nog maar zo’n 4.000 drils in het wild.

Baas boven baas

Drils leven in groepen van ongeveer twintig dieren bij elkaar. Zo’n groep bestaat uit meerdere vrouwtjes, jonge dieren en een aantal volwassen mannetjes. Eén mannetje is de baas van de groep. Hij mag met de vrouwtjes paren. Zo’n mannetje blijft meestal niet langer dan drie jaar de baas. Als een ander mannetje de leiding over wil nemen, begint hij met uitdagen. Hij maakt zichzelf groot en laat zijn tanden zien. Soms wordt er echt gevochten. De winnaar van het gevecht is de nieuwe baas.

Kleur bekennen

Mannetjes drils zijn bijna twee keer zo groot als vrouwtjes. Maar er is nog een groot verschil. Mannetjes hebben namelijk meer kleur dan de vrouwtjes. Het gezicht van een mannetje is helemaal zwart, maar zijn kin is fel rood gekleurd. Ook zijn de billen van een mannetje rood met blauw van kleur. Hoe hoger in rang een mannetje is, hoe feller deze kleuren zijn.

Gebarentaal

Drils maken een aantal verschillende geluiden. Maar ze gebruiken ook veel lichaamstaal om elkaar dingen duidelijk te maken. Ze smakken met hun lippen en laten hun tanden zien. Ook draaien ze hun billen naar de ander toe. Dit zijn allemaal manieren om met elkaar te praten. Het schoonmaken van elkaars vacht, ook wel ‘vlooien’ genoemd, is een vorm van communicatie. De dril die lager in rang staat, vlooit de dril die hoger in rang staat.

Hapje voor later

Drils zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar eten. Als ze eten vinden, bewaren ze een deel daarvan in hun wangzakken. De spieren in hun wangen kunnen uitrekken. Hierdoor kunnen ze ongeveer net zoveel eten in hun wangen bewaren als dat er in hun maag past. Zo kunnen ze sneller weer verder lopen, op zoek naar nog meer eten. Later, als er een rustmoment is, kunnen ze het eten uit hun wangzakken opeten.

Op veilige hoogte

Het grootste deel van de dag zijn drils op de grond. Ze zoeken daar naar afgevallen fruit en insecten. Soms klimmen ze ook de boom in om bloemen of fruit te plukken. Als de zon onder gaat, zoeken drils een boom op om in te slapen. Hoog in een boom zijn ze veiliger dan op de grond. Ook als er overdag gevaar dreigt, vluchten ze meestal de bomen in.

Onbekend

Er leven waarschijnlijk maar iets meer dan 4.000 drils in het wild. Ze komen maar in een heel klein gebied in Afrika voor. Ze leven in dichte regenwouden in Kameroen, Nigeria en op een eiland dat bij Equatoriaal Guinea hoort. Er is dan ook weinig over deze dieren bekend. Wat we wel weten, is dat drils met uitsterven bedreigd worden. Om ze goed te kunnen beschermen moet er eerst meer onderzoek gedaan worden.