Animal type: Outback

Moeraswallaby

Graag alleen

De moeraswallaby is een kleine kangoeroesoort. Zijn vacht is donkerbruin tot zwart. Op zijn buik is de vacht lichtgeel tot oranje van kleur. De staart van een moeraswallaby is ongeveer net zo lang als de rest van zijn lichaam, namelijk 65 tot 86 centimeter lang. Ze leven graag alleen. Heel soms worden ze samen gezien als ze aan het eten zijn. Ze eten zachte planten, zoals bladeren, gras en varens.

Zo ‘groot’ als een boon

Een moeder kan zowel een jong in haar buik als in haar buidel hebben. Na ongeveer 35 dagen wordt een jong geboren. Als moeraswallabies worden geboren, zijn ze zo groot als een boon en wegen ze 1 gram. Zo snel als hij kan, klimt hij dan naar de buidel. Hier kan hij melk drinken en groeien. Pas na 8 à 9 maanden neemt het jong een kijkje buiten de buidel. Heel soms wordt er een tweeling geboren.

Emoe

Nieuwsgierig

Emoes staan erom bekend op een speelse manier nieuwsgierig te zijn. Ze pikken in iets dat ze niet kennen en rennen vervolgens snel weg om te kijken hoe “het” reageert.

Veel wakker

Wanneer emoes slapen, worden ze tussendoor vaak wakker. Dit om te kunnen drinken en ook om te kunnen opletten voor roofdieren. Vooral de dingo is een grote vijand van de emoe.

Dromedaris

Goed aangepast

De dromedaris is goed aangepast aan het leven in de woestijn. Ze hebben brede voeten, zodat ze niet wegzakken in het zand. Ze hebben lange wimpers, zodat er geen zand in hun ogen komt. Ze zweten bijna niet, zodat ze geen vocht kwijt raken. En die bult op de rug?……..daar zit reserve voedsel in.

Huisdier

In de bult op de rug van de dromedaris zit vet. Soms wel 35 kilo! Uit dit vet kan de dromedaris energie halen als er geen eten te vinden is. Daarnaast zorgt dat vet er voor dat de dromedaris niet al te warm wordt. Vet houdt namelijk de warmte van de zon heel goed tegen.

Zwarte zwaan

Langste nek

Van alle zwanen heeft de zwarte zwaan de langste nek. Deze is meer dan de helft van zijn  lichaamslengte. Door zijn lange nek kan hij in het water makkelijk zijn eten van de bodem halen.

Vreemde vogel

Doordat in Australië de seizoenen anders lopen dan in Nederland, broeden de zwarte zwanen hier in de winter. Gezamenlijk wordt het nest gebouwd en worden de eieren bebroed. De vrouw broedt ’s nachts en de man overdag.

Hoendergans

Onbewoonde eilanden

Hoenderganzen leven aan de zuidkust van Australië. Zij komen vooral voor op afgelegen en kale eilanden. Vaak zijn deze eilanden onbewoond en hebben de ganzen er weinig vijanden.

Ieder zijn taak

Mannetjes en vrouwtjes blijven hun hele leven samen. Het mannetje bouwt elk jaar een nest. Het vrouwtje broedt daarna de eieren uit. Als er eenmaal kuikens zijn dan zorgen vader en moeder daar samen voor.

Bennettwallaby

Afkoelen

In Australië kan het erg warm worden. Ook de Bennettwallaby vindt het soms te warm. Hij koelt zichzelf door zijn handen en armen te likken. Als de wind dan langs zijn natte vacht waait, is dit verkoelend.

Naar Europa

De Bennetwallaby kan mede dankzij zijn dichte vacht ook goed leven in Europese klimaten. Zo leven onder andere kleine kolonies in Schotland, Frankrijk en Duitsland. Dit zijn veelal de nakomelingen van dieren die uit dierentuinen afkomstig waren.

Rode reuzenkangoeroe

Grootste buideldier

De rode reuzenkangoeroe is het grootste buideldier ter wereld. Mannetjes hebben geen buidel en hebben als enige kangoeroe een roodachtige vacht. Vrouwtjes en jongen hebben een blauwgrijze vachtkleur.

Onderontwikkeld

Direct na de geboorte kruipt het nog onderontwikkelde kangoeroejong naar de buidel waar het zich vast zuigt aan een tepel en verder groeit. Na acht maanden verlaat het jong de buidel en drinkt dan nog drie maanden melk.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma