Animal type: Ngorongoro

Bonte vari

Schreeuwlelijkerds

Bonte vari’s leven in groepen van zo’n acht dieren. Om met elkaar te ‘praten’, laten ze enkele malen per dag een hard, schor geschreeuw horen dat van ver te horen is. Ze hebben twaalf verschillende alarmroepen.

Een mond vol

Bonte vari’s maken een goed verborgen nest van takken en twijgen en werpen twee tot vijf jongen. Na een week draagt de moeder haar jongen mee in haar bek totdat ze groot genoeg zijn om zelf te lopen en klimmen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Dwergnijlpaard

Net even anders

Dwergnijlpaarden leven, in tegenstelling tot hun grote neven, overdag op het land en trekken ‘s nachts naar het water. Dwergnijlpaarden leven alleen of met een jong terwijl gewone nijlpaarden in groepen leven.

Zonnebrand

Dwergnijlpaarden hebben een dunne en gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te beschermen tegen de zon geven speciale klieren een olieachtige, slijmerige vloeistof af met zonnebrandfactor 15.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kameel

Vetbulten

Kamelen hebben twee bulten op hun rug waar geen water maar vet wordt opgeslagen. Dat vet wordt gebruikt als energiebron in tijden van voedselschaarste. De bulten staan rechtop als de vetvoorraad maximaal is.

Zandbescherming

Door de lange wimpers en het derde, transparante ooglid worden de ogen beschermd tegen opwaaiend zand. De neusgaten kunnen ze samenknijpen tot spleetjes, zodat er geen zand in komt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Afrikaanse wilde hond

Succesvolle jager

Wilde honden jagen in grote groepen. Door hun prooi eerst uit te putten en daarna met zijn allen tegelijk toe te slaan, kunnen ze zelfs prooien vangen die groter, sterker en sneller zijn dan zijzelf.

Alfa-paar

In een roedel wilde honden ligt de leiding bij het alfapaar. Dit dominante paar bepaalt op welke prooi er gejaagd gaat worden. Ook mag alleen dit paar jongen krijgen. De rest van de groep helpt met het opvoeden.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Cheeta

Razendsnel

De cheeta, ook wel jachtluipaard genoemd, is met een topsnelheid van 120 km/u het snelste landdier ter wereld. Dankzij zijn gespierde poten en slanke postuur kan hij een korte periode zeer hard rennen.

Alleenstaande moeder

Per worp krijgt de cheeta meestal 3 tot 5 jongen die anderhalf tot twee jaar bij haar blijven. Het vrouwtje voedt de jongen alleen op, zonder hulp van de vader. Bij de geboorte zijn de jongen al helemaal gevlekt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Indische antilope

Alarm slaan

Met zijn allen bij elkaar, zijn ze veiliger. Het dier dat als eerst gevaar ziet, waarschuwt de rest door in de lucht te springen en weg te rennen. Meteen gevolgd door de groepsleden.

Verstoppertje spelen

Mannetjes kun je herkennen aan de kleur. Zij zijn op de rug veel donkerder dan vrouwtjes. Maar vooral vallen de grote hoorns op. Deze kunnen tot 60 cm lang worden en groeien spiraalsgewijs in 4 draaiingen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Vietnamees sikahert

Lekker zwemmen

Sika herten zijn goede zwemmers. Dit komt goed uit, want veel roofdieren die op hun jagen, zijn dit niet. Als er gevaar dreigt, rennen ze gewoon het water in en zwemmen weg.

Veel geluiden

Ze maken veel verschillende geluiden om elkaar iets duidelijk te maken. Elk hert heeft zeker 10 verschillende geluiden. Dit kunnen zachte fluitjes zijn, maar ook harde brullen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Afrikaanse leeuw

Manen

Mannetjes leeuwen zijn te herkennen aan hun manen. Dit zijn de lange haren in de nek van de leeuw. De manen zeggen ook veel over de leeuw. De kleur en volheid kunnen een indicatie zijn van de gezondheid van de leeuw. Ook zijn de manen een goede maatstaf voor de leeftijd van de leeuw. Hoe donkerder de manen, hoe ouder de leeuw.

Niet kieskeurig

Leeuwen zijn niet kieskeurig als het om eten gaat. Ze eten alleen vlees, maar wel vlees van allerlei verschillende dieren. Van kleine impala’s tot enorme olifanten. Soms eten ze zelfs vis of de eieren van een struisvogel.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma