Animal type: Ngorongoro

Hamerkop

Middagdutje

Hamerkoppen jagen en eten meestal in de ochtend en aan het einde van de dag. In de middag nemen ze een pauze om te slapen. Dat doen ze dan ergens in de schaduw. Ze zoeken in hun eentje naar eten of samen met hun partner.

Nestenbouwer

Hamerkoppen blijven hun hele leven bij dezelfde partner. De koppeltjes bouwen samen een heel groot nest. Deze nesten kunnen soms wel 1,5 meter breed zijn en bestaan uit tienduizenden takjes. Zelfs als de hamerkoppen niet aan het broeden zijn, bouwen ze aan hun nest. Zo’n nest wordt meestal meerdere jaren achter elkaar gebruikt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Dwergzeboe

Hittebestendig 

De zeboe kan goed tegen warmte. Dit komt doordat hij extra plekken op zijn lijf heeft waar hij kan zweten. Hierdoor kan hij beter zijn warmte kwijt. De grote bult in zijn nek is een voorraad ver voor als er een tijd weinig eten is.

Heilig

De dwergzeboe is een van de 75 rassen zeboes die er bestaan. De zeboe wordt al duizenden jaren vereerd in India. Ze worden hier gezien als de heilige koe en staan symbool voor moederschap.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Doornstaartagame

Vaste temperatuur

In het gebied waar de doornstaartagame leeft, kan het heel erg koud zijn, maar ook heel erg heet. Zo kan de temperatuur verschillen tussen de -7°C en 60°C! In de holen en gangen waar de doornstaartagame leeft, blijft de temperatuur tussen de 20°C en 25°C. Hier kan hij zijn lichaamstemperatuur op peil houden.

Stekelige staart

Alle soorten doornstaartagamen danken hun naam aan de stekels op hun staarten die op doorns lijken. Hiermee kunnen ze zich beschermen tegen vijanden. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze flinke klappen uitdelen met die stekelige staart!

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Penseelzwijn

Grote tanden

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hele grote hoektanden. Deze tanden zijn zeven tot negentien centimeter lang. Ze gebruiken deze uitstekende tanden om eten mee op te graven en om zichzelf te verdedigen tegen vijanden.

Gestreept

Een penseelzwijn krijgt één tot zes jongen per jaar. Als de jongen geboren worden hebben ze een gestreepte vacht. Hierdoor vallen ze niet op in het hoge gras. Als de jongen ouder worden, verkleurt de vacht naar roodbruin.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Grijze kroonkraanvogel

Nationale trots

In het Afrikaanse land Oeganda beschouwt men de kroonkraanvogel als nationale trots. Deze vogel wordt zelfs afgebeeld in de vlag van het land.

De boom in

De kroonkraanvogel is de enige kraanvogel soort ter wereld die wel eens in een boom gaat zitten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Brazzameerkat

Vaste partner

De Brazzameerkat is de enige meerkat die een vaste paarband aangaat. Dat betekent dat wanneer een Brazzameerkat een partner gevonden heeft, ze altijd aan elkaar trouw zullen blijven.

Communicatie

Brazzameerkatten kunnen zowel vocaal als visueel communiceren. Staren is een vorm van bedreiging en wanneer ze geeuwen betekent het dat ze gespannen zijn of zich bedreigd voelen. Ook het tonen van de hoektanden is bij de mannetjes een uiting van spanning of bedreiging.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Netgiraffe

Unieke vacht

Netgiraffen zijn te herkennen aan hun netvormige vlekkenpatroon. Dit vlekkenpatroon dient als camouflage en is bij elk dier uniek. Aan de vacht is te zien hoe oud de giraffe is: hoe ouder het dier, hoe donkerder de vacht.

Dutjes

De giraffe doet maar enkele kleine dutjes op een dag, vaak duurt een dutje slechts 20 minuten. In totaal slaapt een giraffe gedurende een hele dag en nacht 1,5 tot 5 uur.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Stokstaartje

Zonnebril

De donkere vacht rondom de ogen beschermt de huid tegen de zon. Ook hebben ze hierdoor geen last van weerkaatsende zon in de ogen waardoor ze beter de omgeving in de gaten kunnen houden.

Bewaking

Als de stokstaartjes insecten aan het zoeken zijn, staat één stokstaartje op wacht. Bij gevaar wordt een alarmkreet geslagen en duikt iedereen terug in zijn hol. Voor elke vijand hebben ze een andere alarmkreet.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Bonte vari

Schreeuwlelijkerds

Bonte vari’s leven in groepen van zo’n acht dieren. Om met elkaar te ‘praten’, laten ze enkele malen per dag een hard, schor geschreeuw horen dat van ver te horen is. Ze hebben twaalf verschillende alarmroepen.

Een mond vol

Bonte vari’s maken een goed verborgen nest van takken en twijgen en werpen twee tot vijf jongen. Na een week draagt de moeder haar jongen mee in haar bek totdat ze groot genoeg zijn om zelf te lopen en klimmen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Dwergnijlpaard

Net even anders

Dwergnijlpaarden leven, in tegenstelling tot hun grote neven, overdag op het land en trekken ‘s nachts naar het water. Dwergnijlpaarden leven alleen of met een jong terwijl gewone nijlpaarden in groepen leven.

Zonnebrand

Dwergnijlpaarden hebben een dunne en gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te beschermen tegen de zon geven speciale klieren een olieachtige, slijmerige vloeistof af met zonnebrandfactor 15.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma