Animal type: Ngorongoro

Koikarper

Bijzondere huisdieren

Koikarpers komen niet voor in het wild. Ze zijn lang geleden in Japan gekweekt. Er zijn inmiddels meer dan twintig verschillende soorten met allerlei verschillende kleuren. In Japan staan koikarpers symbool voor rijkdom, liefde en geluk.

Moeilijke start

In het paarseizoen legt een vrouwtje soms wel meer dan 100.000 eitjes. De eitjes zijn niet groter dan 2 millimeter. Het mannetje zwemt over de eitjes heen en bevrucht ze. Na een paar dagen komen de eieren al uit. Pasgeboren koikarpers zijn heel kwetsbaar. Veel jongen overleven de eerste weken van hun leven niet. Ze worden zelfs vaak opgegeten door volwassen koikarpers.

Vale gier

Buikje vol

Gieren eten dode dieren. Met hun grote, kromme snavel kunnen ze de buik van een karkas makkelijk openen. Ze eten het karkas helemaal op, behalve de botten. Soms kan een gier wel eens zoveel eten dat hij te zwaar is om weg te vliegen. Op dat moment braakt hij een deel van zijn eten weer uit.

Zweven

Vale gieren gaan vanuit de lucht op zoek naar hun eten. Ze maken daarbij gebruik van de thermiek. Dat zijn warme luchtstromen die vanaf de grond omhoog gaan. Met hun brede vleugels kunnen ze uren achter elkaar rondzweven. Zo kunnen ze lang in de lucht blijven zonder met hun vleugels te hoeven klapperen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Egyptische Landschildpad

Klein maar fijn

De Egyptische landschildpad is één van de kleinste landschildpadden ter wereld. Mannetjes worden niet groter dan 10 centimeter. Vrouwtjes zijn iets groter; zo’n 15 centimeter. Omdat ze klein zijn vallen ze minder op voor roofdieren. Ze hebben ook een goede schutkleur die ze hierbij helpt!

Verdwenen

Egyptische landschildpadden leven in het wild in….. Nee, niet in Egypte maar in Libië. Nog niet zo heel lang geleden leefden ze ook in Egypte. Daar zijn deze landschildpadden inmiddels allemaal verdwenen. Dat komt doordat ze veel gevangen worden om als huisdier verkocht te worden. Als deze handel zo doorgaat zullen er binnenkort ook in Libië geen Egyptische landschildpadden meer in het wild zijn.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Mhorrgazelle

Stoer doen

Mhorrgazelles leven in kleine groepjes met ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes. Binnen de groep is er een rangorde. Eén mannetje is de baas van de groep. Om te laten zien hoe sterk hij is, gebruikt hij zijn horens om met struiken en takken te ‘vechten’. Daarnaast doet hij af en toe alsof hij andere mannetjes aan gaat vallen.

Bedreigd

Er zijn waarschijnlijk nog maar zo’n 250 mhorrgazelles in het wild. Dat komt vooral omdat er veel op deze dieren gejaagd werd. Daarnaast wordt hun leefgebied ook steeds kleiner. Koeien en geiten grazen de gebieden kaal, waardoor er te weinig voedsel overblijft voor de mhorrgazelles. Door klimaatverandering wordt het leefgebied ook nog eens steeds droger.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Struisvogel

Alleseters

Struisvogels eten vooral planten, gras, zaden en bladeren. Maar ook bloemen, fruit en wortels. Echt kieskeurig zijn ze niet. Behalve planten eten ze ook vaak insecten en zelfs wel eens muizen of hagedissen. Per dag heeft een struisvogel ongeveer 3,5 kilo voedsel nodig.

Snelle vogel

Struisvogels kunnen niet vliegen, maar wel heel hard rennen. Met zijn lange poten kan hij zo’n 70 kilometer per uur rennen. Tijdens het rennen gebruikt een struisvogel zijn kleine vleugels om in balans te blijven. Op volle snelheid maakt hij stappen van wel vijf meter!

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Hamerkop

Middagdutje

Hamerkoppen jagen en eten meestal in de ochtend en aan het einde van de dag. In de middag nemen ze een pauze om te slapen. Dat doen ze dan ergens in de schaduw. Ze zoeken in hun eentje naar eten of samen met hun partner.

Nestenbouwer

Hamerkoppen blijven hun hele leven bij dezelfde partner. De koppeltjes bouwen samen een heel groot nest. Deze nesten kunnen soms wel 1,5 meter breed zijn en bestaan uit tienduizenden takjes. Zelfs als de hamerkoppen niet aan het broeden zijn, bouwen ze aan hun nest. Zo’n nest wordt meestal meerdere jaren achter elkaar gebruikt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Dwergzeboe

Hittebestendig 

De zeboe kan goed tegen warmte. Dit komt doordat hij extra plekken op zijn lijf heeft waar hij kan zweten. Hierdoor kan hij beter zijn warmte kwijt. De grote bult in zijn nek is een voorraad vet voor als er een tijd weinig eten is.

Heilig

De dwergzeboe is een van de 75 rassen zeboes die er bestaan. De zeboe wordt al duizenden jaren vereerd in India. Ze worden hier gezien als de heilige koe en staan symbool voor moederschap.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Penseelzwijn

Grote tanden

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hele grote hoektanden. Deze tanden zijn zeven tot negentien centimeter lang. Ze gebruiken deze uitstekende tanden om eten mee op te graven en om zichzelf te verdedigen tegen vijanden.

Gestreept

Een penseelzwijn krijgt één tot zes jongen per jaar. Als de jongen geboren worden hebben ze een gestreepte vacht. Hierdoor vallen ze niet op in het hoge gras. Als de jongen ouder worden, verkleurt de vacht naar roodbruin.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Grijze kroonkraanvogel

Nationale trots

In het Afrikaanse land Oeganda beschouwt men de kroonkraanvogel als nationale trots. Deze vogel wordt zelfs afgebeeld in de vlag van het land.

De boom in

De kroonkraanvogel is de enige kraanvogel soort ter wereld die wel eens in een boom gaat zitten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Brazzameerkat

Vaste partner

De Brazzameerkat is de enige meerkat die een vaste paarband aangaat. Dat betekent dat wanneer een Brazzameerkat een partner gevonden heeft, ze altijd aan elkaar trouw zullen blijven.

Communicatie

Brazzameerkatten kunnen zowel vocaal als visueel communiceren. Staren is een vorm van bedreiging en wanneer ze geeuwen betekent het dat ze gespannen zijn of zich bedreigd voelen. Ook het tonen van de hoektanden is bij de mannetjes een uiting van spanning of bedreiging.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma