Animal type: Ngorongoro

Grijze kroonkraanvogel

Nationale trots

In het Afrikaanse land Oeganda beschouwt men de kroonkraanvogel als nationale trots. Deze vogel wordt zelfs afgebeeld in de vlag van het land.

De boom in

De kroonkraanvogel is de enige kraanvogel soort ter wereld die wel eens in een boom gaat zitten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kirk’s dik-dik

Kleine antilope

Dik-diks behoren tot de kleinste antilopes ter wereld. Met hun 35 tot 50 cm zijn ze soms zelfs op hele korte afstand amper te spotten. Je moet dus een echte spoorzoeker zijn om ze te vinden.

Naam

De naam dik-dik heeft deze antilope aan zijn geluid te danken. Ze kunnen in geval van gevaar een geluid maken wat klinkt als ‘zik-zik’. Hiermee probeert de dik-dik prooidieren af te schrikken en aan andere dik-diks te laten weten dat er gevaar is.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Brazzameerkat

Vaste partner

De Brazzameerkat is de enige meerkat die een vaste paarband aangaat. Dat betekent dat wanneer een Brazzameerkat een partner gevonden heeft, ze altijd aan elkaar trouw zullen blijven.

Communicatie

Brazzameerkatten kunnen zowel vocaal als visueel communiceren. Staren is een vorm van bedreiging en wanneer ze geeuwen betekent het dat ze gespannen zijn of zich bedreigd voelen. Ook het tonen van de hoektanden is bij de mannetjes een uiting van spanning of bedreiging.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Netgiraf

Unieke vacht

Netgiraffen zijn te herkennen aan hun netvormige vlekkenpatroon. Dit vlekkenpatroon dient als camouflage en is bij elk dier uniek. Aan de vacht is te zien hoe oud de giraf is: hoe ouder het dier, hoe donkerder de vacht.

Dutjes

De giraf doet maar enkele kleine dutjes op een dag, vaak duurt een dutje slechts 20 minuten. In totaal slaapt een giraf gedurende een hele dag en nacht 1,5 tot 5 uur.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kapgier

Geen kale kop

Kapgieren zijn redelijk klein in vergelijking met andere gieren en hebben geen kale kop en nek. De kop en nek zijn bedekt met lichtgekleurde donsveren. Hierdoor lijkt het net of ze een kapje op hebben.

Zwakke klauwen

In tegenstelling tot andere roofvogels hebben de meeste gieren geen sterke klauwen. Een levende prooi kunnen ze er dan ook niet mee vangen. Daarom eten ze voornamelijk dode dieren.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Palmgier

Gierarend

Gieren hebben meestal een donker verenkleed en een kale kop en nek. De palmgier lijkt met zijn lichte verenkleed en bevederde kop en nek meer op een arend dan op een gier. Daarom wordt hij ook wel gierarend genoemd.

Weinig aas op het menu

De palmgier eet minder aas dan andere gieren. Het menu bestaat voornamelijk uit vruchten van de oliepalm die ze op de kop hangend uit de boom plukken. Het dieet wordt aangevuld met insecten, vis en aas.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Bonte vari

Schreeuwlelijkerds

Bonte vari’s leven in groepen van zo’n acht dieren. Om met elkaar te ‘praten’, laten ze enkele malen per dag een hard, schor geschreeuw horen dat van ver te horen is. Ze hebben twaalf verschillende alarmroepen.

Een mond vol

Bonte vari’s maken een goed verborgen nest van takken en twijgen en werpen twee tot vijf jongen. Na een week draagt de moeder haar jongen mee in haar bek totdat ze groot genoeg zijn om zelf te lopen en klimmen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chileense flamingo

Peuterspeelzaal

Als jonge flamingo’s 5 tot 8 dagen oud zijn, verlaten ze het nest al. Al deze jonge flamingo’s verzamelen zich in één grote groep. Het is net een peuterspeelzaal voor flamingo’s.

Op één been

Flamingo´s staan tijdens het rusten vaak op één been om hun lichaam warmer te houden. Ze verliezen namelijk veel warmte via hun poten. Ook stoppen ze hun hoofd en nek onder een vleugel. Lekker warm.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Dwergnijlpaard

Net even anders

Dwergnijlpaarden leven, in tegenstelling tot hun grote neven, overdag op het land en trekken ‘s nachts naar het water. Dwergnijlpaarden leven alleen of met een jong terwijl gewone nijlpaarden in groepen leven.

Zonnebrand

Dwergnijlpaarden hebben een dunne en gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te beschermen tegen de zon geven speciale klieren een olieachtige, slijmerige vloeistof af met zonnebrandfactor 15.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kameel

Vetbulten

Kamelen hebben twee bulten op hun rug waar geen water maar vet wordt opgeslagen. Dat vet wordt gebruikt als energiebron in tijden van voedselschaarste. De bulten staan rechtop als de vetvoorraad maximaal is.

Zandbescherming

Door de lange wimpers en het derde, transparante ooglid worden de ogen beschermd tegen opwaaiend zand. De neusgaten kunnen ze samenknijpen tot spleetjes, zodat er geen zand in komt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma