Animal type: Madidi

Kaneeltaling

Versieren

Kaneeltalingen zoeken elke winter een nieuwe partner. Vrouwtjes laten weten dat ze een mannetje leuk vinden door voor hem te gaan zwemmen. Mannetjes versieren een vrouwtje door hun veren te poetsen, te roepen en hun hoofd op en neer te bewegen. Als twee talingen elkaar gekozen hebben, doen ze samen nog een soort dansje in het water.

Strenge bewaking

Het mannetje van de kaneeltaling beschermt zijn territorium goed. Daarbij hoort ook zijn vrouwtje en haar nest met eieren. Het mannetje is vaak zo druk bezig met het beschermen van het gebied dat hij veel minder eet dan het vrouwtje. Dit doet hij vanaf het moment dat het vrouwtje begint met het bouwen van het nest. Als de jongen uit het ei komen doet hij het wat rustiger aan.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Zwarte brulaap

Blonde zwarte brulaap?

Niet alle zwarte brulapen zijn zwart. Alleen de volwassen mannetjes zijn zwart. Vrouwtjes hebben een blonde vacht. Alle jonge brulapen zijn ook blond. Zo vallen ze niet op als ze op de buik van hun moeder zitten. Als een mannetje zo’n twee jaar oud is wordt zijn vacht langzaam zwart.

Vijf handen

Brulapen leven bijna hun hele leven in de bomen. Het zijn dan ook hele goede klimmers. Zwarte brulapen kunnen hun staart als een soort vijfde hand gebruiken. De staart is aan de onderkant kaal en ruw. Hierdoor kunnen ze zich met hun staart goed vastgrijpen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Tweevingerige luiaard

Rustig aan

Een luiaard eet bijna alleen maar bladeren. Daar zit niet veel energie in. Hij doet dan ook alles rustig aan. Een luiaard slaapt zo’n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te poepen.

Groene haren

De haren van een luiaard groeien van zijn buik naar zijn rug. Dat komt omdat hij bijna altijd ondersteboven aan een tak hangt. Zijn haren zijn erg ruw. Daardoor kunnen er algen op zijn vacht groeien. Zo lijkt het net alsof hij groene haren heeft. Dat is een goede camouflage voor als je in het regenwoud leeft.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Stokstaartje

Zonnebril

De donkere vacht rondom de ogen beschermt de huid tegen de zon. Ook hebben ze hierdoor geen last van weerkaatsende zon in de ogen waardoor ze beter de omgeving in de gaten kunnen houden.

Bewaking

Als de stokstaartjes insecten aan het zoeken zijn, staat één stokstaartje op wacht. Bij gevaar wordt een alarmkreet geslagen en duikt iedereen terug in zijn hol. Voor elke vijand hebben ze een andere alarmkreet.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Reuzenmiereneter

Mierennest

Zijn smalle snuit met lange tong is perfect voor het eten van eieren, larven en volwassen termieten uit een termietenheuvel. Hij kan zijn tong 150 keer per minuut uitsteken en zo een paar duizend insecten eten.

Polsen

Als je goed kijkt, kun je zien dat de miereneter niet op zijn voetzolen loopt. Hij loopt op zijn polsen. Zo beschermt hij zijn lange klauwen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chinese kraanvogel

Sterke band

Chinese kraanvogelpaartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Door regelmatig samen te dansen, waarbij vele buigingen, grote sprongen en hoofdbewegingen worden gemaakt, versterken ze hun band.

Grote vogel

De mannen en vrouwen van deze soort verschillen nauwelijks van elkaar. Ook wat betreft grootte ontlopen ze elkaar niet. De Chinese kraanvogel is met zijn ruim 1,5 meter lengte een van de grootste vogels ter wereld.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chinese muntjak

Blafhert

Wanneer de muntjak in gevaar verkeert, blijft hij doodstil staan en maakt hij een blaffend geluid. Deze ‘noodroep’ is een uiting van angst. Dankzij dit geluid wordt de muntjak ook wel ‘blafhert’ genoemd.

Slagtanden

Mannelijke muntjaks hebben opvallend lange hoektanden die ze gebruiken tijdens het vechten. Zowel mannen als vrouwen markeren hun territorium met vocht dat uit een geurklier bij de ogen komt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kroeskoppelikaan

Samenwerken

Vaak werken kroeskoppelikanen samen om vis te vangen. Ze vormen een groep en drijven de vissen naar ondiep water. Hier kunnen ze de vissen makkelijker vangen. Er zijn ook vaak aalscholvers bij die mee eten.

Het nest

Het nest van de kroeskoppelikaan bestaat uit gras, riet, stokjes en veren en kan 1 meter in doorsnede worden. Het liefst bouwen ze hem op rietkragen in het water. Dan ligt het beter beschermd tegen roofdieren.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chileense flamingo

Peuterspeelzaal

Als jonge flamingo’s 5 tot 8 dagen oud zijn, verlaten ze het nest al. Al deze jonge flamingo’s verzamelen zich in één grote groep. Het is net een peuterspeelzaal voor flamingo’s.

Op één been

Flamingo´s staan tijdens het rusten vaak op één been om hun lichaam warmer te houden. Ze verliezen namelijk veel warmte via hun poten. Ook stoppen ze hun hoofd en nek onder een vleugel. Lekker warm.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Witpluimoeistitie

Gedeelde zorg

Gewone witpluimoeistities leven in groepen van 2 tot 15 dieren. Binnen deze groepen krijgt meestal maar één vrouwtje jongen. Witpluimoeistities krijgen bijna altijd tweelingen. De jongen worden niet alleen door hun moeder verzorgd. De vader, broers en zussen dragen de jongen ook regelmatig op hun rug.

Sap uit de boom

Witpluimoeistities zijn alleseters. Zij eten insecten, fruit, bloemen, maar ook veel boomsappen. Met hun ondertanden maken ze gaten in de bast van de boom. Daar komt dan dik kleverig sap uit, hars genoemd. Dit hars eten ze graag want hier zitten veel voedingsstoffen in.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma