Animal type: Madidi

Stokstaartje

Zonnebril

De donkere vacht rondom de ogen beschermt de huid tegen de zon. Ook hebben ze hierdoor geen last van weerkaatsende zon in de ogen waardoor ze beter de omgeving in de gaten kunnen houden.

Bewaking

Als de stokstaartjes insecten aan het zoeken zijn, staat één stokstaartje op wacht. Bij gevaar wordt een alarmkreet geslagen en duikt iedereen terug in zijn hol. Voor elke vijand hebben ze een andere alarmkreet.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Reuzenmiereneter

Mierennest

Zijn smalle snuit met lange tong is perfect voor het eten van eieren, larven en volwassen termieten uit een termietenheuvel. Hij kan zijn tong 150 keer per minuut uitsteken en zo een paar duizend insecten eten.

Polsen

Als je goed kijkt, kun je zien dat de miereneter niet op zijn voetzolen loopt. Hij loopt op zijn polsen. Zo beschermt hij zijn lange klauwen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chinese kraanvogel

Sterke band

Chinese kraanvogelpaartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Door regelmatig samen te dansen, waarbij vele buigingen, grote sprongen en hoofdbewegingen worden gemaakt, versterken ze hun band.

Grote vogel

De mannen en vrouwen van deze soort verschillen nauwelijks van elkaar. Ook wat betreft grootte ontlopen ze elkaar niet. De Chinese kraanvogel is met zijn ruim 1,5 meter lengte een van de grootste vogels ter wereld.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Chinese muntjak

Blafhert

Wanneer de muntjak in gevaar verkeert, blijft hij doodstil staan en maakt hij een blaffend geluid. Deze ‘noodroep’ is een uiting van angst. Dankzij dit geluid wordt de muntjak ook wel ‘blafhert’ genoemd.

Slagtanden

Mannelijke muntjaks hebben opvallend lange hoektanden die ze gebruiken tijdens het vechten. Zowel mannen als vrouwen markeren hun territorium met vocht dat uit een geurklier bij de ogen komt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Ooievaar

Trouw aan het nest

Ooievaars overwinteren in het warme zuiden. In het voorjaar vliegt eerst de man terug naar het oude nest. Een week later volgt de vrouw. Soms treft ze een andere vrouw aan die ze probeert te verjagen.

Hongerig kroost

De twee tot vijf kuikens die worden geboren, hebben zwarte poten en een zwarte snavel. Beide ouders voeden hun jongen op en vliegen af en aan met voer. Na tien wek en maken de jongen hun eerste vlucht.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kroeskoppelikaan

Samenwerken

Vaak werken kroeskoppelikanen samen om vis te vangen. Ze vormen een groep en drijven de vissen naar ondiep water. Hier kunnen ze de vissen makkelijker vangen. Er zijn ook vaak aalscholvers bij die mee eten.

Het nest

Het nest van de kroeskoppelikaan bestaat uit gras, riet, stokjes en veren en kan 1 meter in doorsnede worden. Het liefst bouwen ze hem op rietkragen in het water. Dan ligt het beter beschermd tegen roofdieren.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Witpluimoeistitie

Gedeelde zorg

Gewone witpluimoeistities leven in groepen van 2 tot 15 dieren. Binnen deze groepen krijgt meestal maar één vrouwtje jongen. Witpluimoeistities krijgen bijna altijd tweelingen. De jongen worden niet alleen door hun moeder verzorgd. De vader, broers en zussen dragen de jongen ook regelmatig op hun rug.

Sap uit de boom

Witpluimoeistities zijn alleseters. Zij eten insecten, fruit, bloemen, maar ook veel boomsappen. Met hun ondertanden maken ze gaten in de bast van de boom. Daar komt dan dik kleverig sap uit, hars genoemd. Dit hars eten ze graag want hier zitten veel voedingsstoffen in.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Witgezichtsaki

Snelle aap

Deze saki’s kunnen goed klimmen en springen in de bomen. Op de grond lopen ze op vier poten, maar ze kunnen zich ook zeer snel voortbewegen door het maken van zijwaartse sprongen op de
achterpoten.

Gulzige eter

Witgezichtsaki’s eten vooral fruit en zaden. Met hun sterke tanden bijten ze de hardste noten open. Het zijn gulzige eters die zoveel mogelijk voedsel tegelijk pakken en al etend rondkijken voor meer.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma