Animal type: Itampolo

Griekse landschildpad

Een jongen of een meisje?

Het vrouwtje van de Griekse landschildpad legt haar eieren in een gat in de grond. De eieren blijven zo goed warm. De temperatuur van de eieren bepaalt of er een mannetje of een vrouwtje uit het ei komt. Hoe warmer, hoe meer vrouwtjes er uit het ei komen!

Superschild

Als een Griekse landschildpad vier jaar is, is het schild helemaal hard geworden. Zo heeft hij een goed pantser waarin hij zich kan terugtrekken bij gevaar. Bosbranden, auto’s en stropers blijven een bedreiging voor deze dieren.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Fossa

Is het een kat?

Als je naar een fossa kijkt, denk je misschien dat het een soort kat is. In sommige talen wordt de fossa ook wel fretkat genoemd. Toch is het geen familie van de kat of de fret. Fossa’s horen in hun eigen groep. Hun dichtstbijzijnde familieleden zijn de mangoesten.

Een geboren klimmer

Fossa’s kunnen heel goed klimmen. Ze hebben scherpe klauwen en een lange staart voor de balans. Ze springen snel van tak tot tak en van boom naar boom. Ze kunnen zelfs op z’n kop aan de onderkant van een tak kruipen.

Verdwenen

Fossa’s komen alleen voor op Madagaskar. Op dit grote eiland is bijna 90% van het bos verdwenen. Mensen kappen de bomen voor hout of branden het bos af om er eten te verbouwen. Hierdoor wordt de fossa met uitsterven bedreigd. Er zijn nu waarschijnlijk nog maar zo’n 2.500 fossa’s in het wild.

Geheimzinnige dieren

Er zijn nog veel dingen die we niet weten over fossa’s. Dat komt omdat er nog maar zo weinig in het wild leven. Maar ook omdat ze vooral ’s nachts actief zijn. Fossa’s leven alleen en kunnen op een dag wel 25 kilometer lopen. Alles bij elkaar maakt dat de fossa een heel lastig dier om te bestuderen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Alaotra bamboemaki

Kieskeurig

De Alaotra bamboemaki is heel kieskeurig. Hij eet slechts vier verschillende soorten planten: twee soorten gras, waaronder de hanenpoot, wortels van riet en het binnenste van papyrusriet.

Slimme klimmers

Om zich te verplaatsen door de rietvelden waarin hij leeft, klimt hij in een rietstengel totdat deze ombuigt. Hij blijft er op zitten totdat hij bij de volgende stengel kan, waar hij dan naartoe springt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Ringstaartmaki

Dagactief

In tegenstelling tot de meeste andere lemuren zijn ringstaartmaki’s overdag actief. Regelmatig zie je de ringstaartmaki’s in yogahouding in de zon zitten. Op deze manier worden de geurklieren effectiever.

Stinkgevechten

Om territoria af te bakenen wordt gebruik gemaakt van de geurklieren op schouders, polsen en billen. In de paartijd halen de mannetjes hun staart langs deze klieren om met hun stinkstaart andere mannetjes te verjagen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Bonte vari

Schreeuwlelijkerds

Bonte vari’s leven in groepen van zo’n acht dieren. Om met elkaar te ‘praten’, laten ze enkele malen per dag een hard, schor geschreeuw horen dat van ver te horen is. Ze hebben twaalf verschillende alarmroepen.

Een mond vol

Bonte vari’s maken een goed verborgen nest van takken en twijgen en werpen twee tot vijf jongen. Na een week draagt de moeder haar jongen mee in haar bek totdat ze groot genoeg zijn om zelf te lopen en klimmen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma