Animal type: Headquarter

Agaatslak

Wereldreiziger?

Oorspronkelijk leefden agaatslakken in Kenia en Tanzania. Nu leven ze in vele tropische gebieden wereldwijd. Ze kunnen meegekomen zijn met landbouwgewassen of aan auto’s zijn blijven plakken. Ze lusten wel 500 verschillende planten en kunnen een plaag vormen voor de landbouw. Ook als huisdier worden ze gehouden.

Pa en/of ma

Jonge slakjes worden geboren uit eitjes. Wel 100 tot 500 in een nest. Ouders zorgen niet voor slakjes. Een agaatslak kan de ene keer moeder, de andere keer vader zijn! Ze zijn hermafrodiet. Dat betekent mannetje en vrouwtje in één.

Bruinbehaard gordeldier

Ingraven

Het bruinbehaard gordeldier is een alleseter en graaft veel. Dit doet hij voor voedsel, maar ook om een hol te maken. Hierin kan hij zich verstoppen en lekker afkoelen tijdens hete dagen in de woestijn.

Overdag of ’s nachts?

In de winter is de temperatuur voor het gordeldier lekker en is hij overdag actief. ‘s Zomers wordt het hem te heet. Hij kiest er dan voor om overdag te gaan slapen en is ’s nachts actief.

Rode rattenslang

Warmer en kleiner

Een volwassen rattenslang kan tussen de 70 en 120 centimeter lang worden. Mannetjes slangen zijn langer dan vrouwtjes. In de warmere gebieden worden ze niet zo lang. Hier worden ze maar 48 centimeter. Het laatste eindje van zijn lijf, is een staart.

Een nieuw jasje

Net zoals alle slangen vervelt de rode rattenslang. Dit doet hij door eerst met zijn kop tegen een rots of stok te schuren. Zo komt het eerste stukje huid los. Hij kruipt daarna gewoon vooruit en dan laat de huid in één keer los.

Aziatische kleinklauwotter

Geen snelle zwemmer

De zwemvliezen van de Aziatische kleinklauwotter zijn minder goed ontwikkeld dan bij andere ottersoorten. Hierdoor kan de kleinklauwotter minder snel zwemmen.

Eeuwige trouw

In tegenstelling tot andere ottersoorten leeft de kleinklauwotter in groepen. Een paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Als de jongen geslachtsrijp zijn, verlaten ze de groep om zelf een partner te zoeken.

Rode panda

Bamboe-eter

De rode panda dankt zijn naam aan zijn kleur. Hij is geen familie van de zwart-witte reuzenpanda. Hij eet naast bamboe ook fruit, bloemen, bladeren, eieren en jonge vogeltjes.

Klimgereedschap

De rode panda loopt, net als een beer, met zijn voorpoten naar binnen gedraaid. De brede poten hebben deels intrekbare klauwen en behaarde voetzolen zodat hij meer grip heeft op gladde rotsen en boomstammen.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma