Animal type: Headquarter

Luipaardgekko

Vetreserves

In de winter overleeft de gekko zijn maandenlange winterslaap van de vetreserves. Dit vet slaat de luipaardgekko op in zijn staart. Voor zijn winterslaap weegt de staart zo’n 40 gram, terwijl het dier zelf in het voorjaar in totaal nog maar 60 gram weegt. Dan is er van zijn staart ook nog maar weinig over.

Mineralen

Als een luipaardgekko vervelt, eet hij zijn eigen huid weer op. Hier zitten veel mineralen in die hij weer kan gebruiken.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

San Francisco kousenbandslang

Leggen geen eieren

Kousenbandslangen krijgen levende jongen in het voorjaar en leggen geen eieren zoals de meeste soorten reptielen. Ze eten in het wild voornamelijk kleine amfibieën zoals salamanders en kikkers.

Ernstig bedreigd

De dieren worden in het wild ernstig bedreigd in hun bestaan en daarom is er in Europa ook een fokprogramma voor opgezet. Zo hopen we een gezonde populatie te kweken die in de toekomst eventueel weer uitgezet kan worden. De grootste bedreiging komt door ontbossing en verstoring van de natuurgebieden waar ze leven.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Agaatslak

Wereldreiziger?

Oorspronkelijk leefden agaatslakken in Kenia en Tanzania. Nu leven ze in vele tropische gebieden wereldwijd. Ze kunnen meegekomen zijn met landbouwgewassen of aan auto’s zijn blijven plakken. Ze lusten wel 500 verschillende planten en kunnen een plaag vormen voor de landbouw. Ook als huisdier worden ze gehouden.

Pa en/of ma

Jonge slakjes worden geboren uit eitjes. Wel 100 tot 500 in een nest. Ouders zorgen niet voor slakjes. Een agaatslak kan de ene keer moeder, de andere keer vader zijn! Ze zijn hermafrodiet. Dat betekent mannetje en vrouwtje in één.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Aziatische kleinklauwotter

Geen snelle zwemmer

De zwemvliezen van de Aziatische kleinklauwotter zijn minder goed ontwikkeld dan bij andere ottersoorten. Hierdoor kan de kleinklauwotter minder snel zwemmen.

Eeuwige trouw

In tegenstelling tot andere ottersoorten leeft de kleinklauwotter in groepen. Een paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Als de jongen geslachtsrijp zijn, verlaten ze de groep om zelf een partner te zoeken.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Rode panda

Bamboe-eter

De rode panda dankt zijn naam aan zijn kleur. Hij is geen familie van de zwart-witte reuzenpanda. Hij eet naast bamboe ook fruit, bloemen, bladeren, eieren en jonge vogeltjes.

Klimgereedschap

De rode panda loopt, net als een beer, met zijn voorpoten naar binnen gedraaid. De brede poten hebben deels intrekbare klauwen en behaarde voetzolen zodat hij meer grip heeft op gladde rotsen en boomstammen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma