Animal type: Headquarter

Luipaardgekko

Vetreserves

In de winter overleeft de gekko zijn maandenlange winterslaap van de vetreserves. Dit vet slaat de luipaardgekko op in zijn staart. Voor zijn winterslaap weegt de staart zo’n 40 gram, terwijl het dier zelf in het voorjaar in totaal nog maar 60 gram weegt. Dan is er van zijn staart ook nog maar weinig over.

Mineralen

Als een luipaardgekko vervelt, eet hij zijn eigen huid weer op. Hier zitten veel mineralen in die hij weer kan gebruiken.

San Francisco kousenbandslang

Leggen geen eieren

Kousenbandslangen krijgen levende jongen in het voorjaar en leggen geen eieren zoals de meeste soorten reptielen. Ze eten in het wild voornamelijk kleine amfibieën zoals salamanders en kikkers.

Ernstig bedreigd

De dieren worden in het wild ernstig bedreigd in hun bestaan en daarom is er in Europa ook een fokprogramma voor opgezet. Zo hopen we een gezonde populatie te kweken die in de toekomst eventueel weer uitgezet kan worden. De grootste bedreiging komt door ontbossing en verstoring van de natuurgebieden waar ze leven.

Braziliaanse krulhaar vogelspin

De meest rustige vogelspin

Mensen vinden vogelspinnen vaak eng, maar ze zijn ontzettend nuttig. Ze eten namelijk hoofdzakelijk insecten en zorgen er op die manier voor dat er niet teveel insecten komen. De Braziliaanse krulhaar vogelspin behoort tot de meest rustige van alle soorten vogelspinnen en word zelfs als huisdier gehouden.

Wist je dat:

Vogelspinnen vervellen en dan tijdens de vervelling op hun rug liggen om zo uit hun oude jasje te kruipen?

Agaatslak

Wereldreiziger?

Oorspronkelijk leefden agaatslakken in Kenia en Tanzania. Nu leven ze in vele tropische gebieden wereldwijd. Ze kunnen meegekomen zijn met landbouwgewassen of aan auto’s zijn blijven plakken. Ze lusten wel 500 verschillende planten en kunnen een plaag vormen voor de landbouw. Ook als huisdier worden ze gehouden.

Pa en/of ma

Jonge slakjes worden geboren uit eitjes. Wel 100 tot 500 in een nest. Ouders zorgen niet voor slakjes. Een agaatslak kan de ene keer moeder, de andere keer vader zijn! Ze zijn hermafrodiet. Dat betekent mannetje en vrouwtje in één.

Rode rattenslang

Warmer en kleiner

Een volwassen rattenslang kan tussen de 70 en 120 centimeter lang worden. Mannetjes slangen zijn langer dan vrouwtjes. In de warmere gebieden worden ze niet zo lang. Hier worden ze maar 48 centimeter. Het laatste eindje van zijn lijf, is een staart.

Een nieuw jasje

Net zoals alle slangen vervelt de rode rattenslang. Dit doet hij door eerst met zijn kop tegen een rots of stok te schuren. Zo komt het eerste stukje huid los. Hij kruipt daarna gewoon vooruit en dan laat de huid in één keer los.

Aziatische kleinklauwotter

Geen snelle zwemmer

De zwemvliezen van de Aziatische kleinklauwotter zijn minder goed ontwikkeld dan bij andere ottersoorten. Hierdoor kan de kleinklauwotter minder snel zwemmen.

Eeuwige trouw

In tegenstelling tot andere ottersoorten leeft de kleinklauwotter in groepen. Een paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Als de jongen geslachtsrijp zijn, verlaten ze de groep om zelf een partner te zoeken.

Rode panda

Bamboe-eter

De rode panda dankt zijn naam aan zijn kleur. Hij is geen familie van de zwart-witte reuzenpanda. Hij eet naast bamboe ook fruit, bloemen, bladeren, eieren en jonge vogeltjes.

Klimgereedschap

De rode panda loopt, net als een beer, met zijn voorpoten naar binnen gedraaid. De brede poten hebben deels intrekbare klauwen en behaarde voetzolen zodat hij meer grip heeft op gladde rotsen en boomstammen.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma