Animal type: Forest

Poolvos

Het Hoge Noorden

Poolvossen leven op het noordelijkste deel van de Aarde. Niet op het zee-ijs, maar op het land langs de kust, waar het voor bomengroei te koud is. Ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen: kleine zoogdieren, zeevogels, insecten, bessen, aas en zelfs poep!

Zwart of wit?

Zelfs de pootjes van een poolvos zijn ‘s winters bedekt met een dikke witte vacht. De zomervacht is een stuk dunner en varieert van grijs tot zwartbruin. In gebieden met een milder klimaat zijn poolvossen ook ’s winters donkerder van kleur in plaats van sneeuwwit.

Stinkdier

`Lekker geurtje`

Onder de staart zitten twee geurklieren waarmee het stinkdier een vloeistof kan sproeien tot wel 6 meter ver. Deze spray irriteert, kan misselijkheid en tijdelijke blindheid veroorzaken en stinkt! De geur is op grote afstand te ruiken.

Zelfverdediging

Om een belager af te schrikken, maakt hij zich groot en stampt met de voeten op de grond. Maakt dit geen indruk, draait hij zijn achterkant naar voren en dan pas maar op poema’s en coyotes! Grote roofvogels hebben geen last van de spray.

Stokstaartje

Zonnebril

De donkere vacht rondom de ogen beschermt de huid tegen de zon. Ook hebben ze hierdoor geen last van weerkaatsende zon in de ogen waardoor ze beter de omgeving in de gaten kunnen houden.

Bewaking

Als de stokstaartjes insecten aan het zoeken zijn, staat één stokstaartje op wacht. Bij gevaar wordt een alarmkreet geslagen en duikt iedereen terug in zijn hol. Voor elke vijand hebben ze een andere alarmkreet.

Reuzenmiereneter

Mierennest

Zijn smalle snuit met lange tong is perfect voor het eten van eieren, larven en volwassen termieten uit een termietenheuvel. Hij kan zijn tong 150 keer per minuut uitsteken en zo een paar duizend insecten eten.

Polsen

Als je goed kijkt, kun je zien dat de miereneter niet op zijn voetzolen loopt. Hij loopt op zijn polsen. Zo beschermt hij zijn lange klauwen te beschermen.

Chinese kraanvogel

Sterke band

Chinese kraanvogelpaartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Door regelmatig samen te dansen, waarbij vele buigingen, grote sprongen en hoofdbewegingen worden gemaakt, versterken ze hun band.

Grote vogel

De mannen en vrouwen van deze soort verschillen nauwelijks van elkaar. Ook wat betreft grootte ontlopen ze elkaar niet. De Chinese kraanvogel is met zijn ruim 1,5 meter lengte een van de grootste vogels ter wereld.

Chinese muntjak

Blafhert

Wanneer de muntjak in gevaar verkeert, blijft hij doodstil staan en maakt hij een blaffend geluid. Deze ‘noodroep’ is een uiting van angst. Dankzij dit geluid wordt de muntjak ook wel ‘blafhert’ genoemd.

Slagtanden

Mannelijke muntjaks hebben opvallend lange hoektanden die ze gebruiken tijdens het vechten. Zowel mannen als vrouwen markeren hun territorium met vocht dat uit een geurklier bij de ogen komt.

Sneeuwuil

Te grote ogen

Een sneeuwuil kan zijn ogen niet bewegen. De ogen zijn zo groot dat ze vast zitten in de oogkassen. Door extra nekwervels kunnen uilen hun kop heel ver omdraaien. Zo kunnen ze toch goed om zich heen kijken.

Uilskuiken

Bij de geboorte hebben kuikens een grijsbruin donskleed waardoor ze niet opvallen. De jongen worden de eerste 7 weken door hun ouders gevoed, totdat ze zelf in staat zijn om op hun favoriete hapje te jagen.

Wasbeerhond

Op reis

De wasbeerhond komt oorspronkelijk uit Azië. Toch heeft hij ook zijn plekje hier in Europa kunnen vinden. Vooral in Finland en Estland komt de wasbeerhond veel voor.

Slecht zicht

De wasbeerhond heeft hele slechte ogen. Hij is afhankelijk van zijn neus. Met zijn neus dicht bij de grond speurt hij naar zijn voedsel. Dit kan van alles zijn, van zaadjes en noten tot aan vis en afval van
mensen.

Alaotra bamboemaki

Kieskeurig

De Alaotra bamboemaki is heel kieskeurig. Hij eet slechts vier verschillende soorten planten: twee soorten gras, waaronder de hanenpoot, wortels van riet en het binnenste van papyrusriet.

Slimme klimmers

Om zich te verplaatsen door de rietvelden waarin hij leeft, klimt hij in een rietstengel totdat deze ombuigt. Hij blijft er op zitten totdat hij bij de volgende stengel kan, waar hij dan naartoe springt.

Ooievaar

Trouw aan het nest

Ooievaars overwinteren in het warme zuiden. In het voorjaar vliegt eerst de man terug naar het oude nest. Een week later volgt de vrouw. Soms treft ze een andere vrouw aan die ze probeert te verjagen.

Hongerig kroost

De twee tot vijf kuikens die worden geboren, hebben zwarte poten en een zwarte snavel. Beide ouders voeden hun jongen op en vliegen af en aan met voer. Na tien wek en maken de jongen hun eerste vlucht.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma