Animal type: Baobab

Kroeskoppelikaan

Samenwerken

Vaak werken kroeskoppelikanen samen om vis te vangen. Ze vormen een groep en drijven de vissen naar ondiep water. Hier kunnen ze de vissen makkelijker vangen. Er zijn ook vaak aalscholvers bij die mee eten.

Het nest

Het nest van de kroeskoppelikaan bestaat uit gras, riet, stokjes en veren en kan 1 meter in doorsnede worden. Het liefst bouwen ze hem op rietkragen in het water. Dan ligt het beter beschermd tegen roofdieren.

Kroonmaki

Girlpower

Kroonmaki’s leven in groepen van 5 tot 15 dieren. De vrouwen hebben het voor het zeggen. Zo kiezen de vrouwen hun partner en mogen ze als eerste voedsel kiezen. Pas daarna zijn de mannetjes aan de beurt.

Gezonde eters

Kroonmaki’s leven hoog in de bomen en eten vooral fruit. Soms komen ze naar beneden om het fruit dat op de grond ligt op te eten. In het regenseizoen wordt het menu uitgebreid met bladeren, bloemen en insecten.

Ringstaartmaki

Dagactief

In tegenstelling tot de meeste andere lemuren zijn ringstaartmaki’s overdag actief. Regelmatig zie je de ringstaartmaki’s in yogahouding in de zon zitten. Op deze manier worden de geurklieren effectiever.

Stinkgevechten

Om territoria af te bakenen wordt gebruik gemaakt van de geurklieren op schouders, polsen en billen. In de paartijd halen de mannetjes hun staart langs deze klieren om met hun stinkstaart andere mannetjes te verjagen.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma