Animal type: Amazone

Kuifseriema

Lopende vogel

De kuifseriema kan goed vliegen, maar loopt liever. Bij gevaar schreeuwt de kuifseriema eerst hard om de vijand weg te jagen. Daarna zal hij eerder weglopen dan wegvliegen.

Eet smakelijk

De kuifseriema heeft veel op zijn menu staan, zoals vlees, zaden en vruchten. Met zijn snavel slaat de kuifseriema een levende prooi tegen een steen om het te doden. De prooi wordt dan vanuit de klauwen opgegeten.

Boliviaanse doodshoofdaap

Man en vrouw apart

In een groep doodshoofdaapjes leven de mannetjes apart van de vrouwtjes. Alleen de hoogste mannetjes in rang komen bij de vrouwtjes om te paren. Kinderen worden opgevoed in de vrouwengroep, waar ze gezamenlijk voor de jongen zorgen.

Belangrijke dieren

In het tropische regenwoud eten ze vooral insecten en fruit. Zo helpen ze bij het in toom houden van het aantal insecten. Door fruit te eten, helpen ze met het verspreiden van de zaden waaruit nieuwe bomen kunnen groeien.

Nandoe

Loopvogel

Nandoes kunnen niet vliegen. Dit komt doordat de vleugels onvoldoende zijn ontwikkeld om er lucht mee te verplaatsen. Wel kunnen ze heel hard lopen: een nandoe kan een snelheid van 60 km per uur halen.

Zorgzame vader

Een nandoeman paart met meerdere vrouwen. Hij maakt een nest waarin de vrouwen hun eieren kunnen leggen. De vrouwen kijken niet meer om naar hun eieren. De man broedt de eieren uit en zorgt voor de kuikens.

Vicuña

Moedige leider

Als er gevaar aankomt, maken ze een fluitend geluid. Het mannetje dat de baas is van de groep, gaat tussen de groep en het gevaar instaan. Hij laat daarmee zien dat hij niet bang is zijn groep te
beschermen.

Trui breien

Vroeger werd de vicuña veel gevangen voor zijn vacht. Mensen scheerden hem en lieten hem daarna weer gaan. Van de wol werd vooral kleding gemaakt.

Rode neusbeer

Vrouwengroepen

Rode neusberen leven in vrouwengroepen. In de paartijd mag een mannetje, wanneer hij onderdanig genoeg is, de vrouwengroep betreden. Zodra de jongen worden geboren, wordt hij de groep weer
uitgejaagd.

Kwetteren

Rode neusbeergroepen hebben elk hun eigen territorium, maar wanneer ze elkaar ontmoeten, dan wordt zelden gevochten. Tijdens het rondtrekken maken neusberen kwetterende geluidjes om contact met elkaar te houden.

Halsbandpekari

Varkenachtig

Halsbandpekari’s zijn nauw verwant aan varkens en zwijnen, maar behoren tot de eigen pekari-familie. Deze familie bestaat uit vier soorten waarvan de halsbandpekari de kleinste is. Man en vrouw zien er bijna gelijk uit, maar pasgeboren jongen lijken heel anders: geelbruin met midden over de rug een zwarte streep.

Sociale groep

In een groep zijn ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes en de hiërarchie is duidelijk. Eén man is de baas en is de vader van alle jongen. Wanneer twee groepsleden elkaar begroeten, staan ze in tegengestelde richting naast elkaar en doen kort een soort kop/romp-knuffel. Naar andere groepen zijn ze heel vijandig.

Boshond

Gezinsdieren

Boshonden leven in gezinsgroepen en leggen lopend flinke afstanden af. Om in dicht beboste gebieden contact met elkaar te houden, communiceren ze door middel van hoog gepiep.

Beste zwemmer

Tussen de tenen van de brede voor- en achterpoten, zitten gedeeltelijk zwemvliezen. Daardoor zijn boshonden de beste zwemmers van alle wilde honden. Ze kunnen flinke afstanden afleggen in het water en zelfs duiken.

Zwarte slingeraap

Leven op grote hoogte

Zwarte slingerapen leven in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn vaak hoog in de bomen te vinden. Het grootste gedeelte van de tijd leven ze boven de 25 meter.

Een gezond dieet

Zwarte slingerapen eten heel veel verschillende soorten fruit. Daarnaast eten ze ook wel bladeren, bloemen en af en toe insecten. Door fruit met pit en al op te eten (en deze later weer uit te poepen) verspreiden ze de zaden. Zo kunnen er op nieuwe plekken weer fruitbomen groeien.

Kuifhoenderkoet

Vreemde eend

De kuifhoenderkoet is verwant aan eenden en ganzen. Ze kunnen goed zwemmen, maar hun voeten hebben niet zulke grote zwemvliezen als hun verre neven. Liever lopen ze over de grond. Ze eten zaden, blaadjes en wortels van planten.

Nestvlieders

Het nest van een koppel kuifhoenderkoeten ziet eruit als een groot platform van rietstengels, vlakbij het water. Het vrouwtje legt 2 tot 8 eieren. Wanneer de kuikens uitkomen, verlaten ze meteen het nest. Ook net zoals eenden en ganzen.

Capibara

Zwemvliezen

De capibara is het grootse knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich makkelijk in het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven.

Heer van het gras

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara ‘heer van het gras’. Gras is de voornaamste voedselbron van de capibara. Verder eten ze waterplanten en boombast.

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma