Animal type: Amazone

Geelborst kapucijnaap

Een vijfde hand?

Geelborstkapucijnapen horen bij de grijpstaartapen. Deze apen gebruiken hun staart als een soort vijfde hand. Zo kunnen ze zich vastgrijpen aan de takken en zijn het echte acrobaten in de bomen! Geelborstkapucijnapen ook heel erg slim. Zo gebruiken ze gereedschappen om bijvoorbeeld noten open te breken, maar ook kleine takjes om kleine dieren mee te vangen.

Ernstig bedreigd

Geelborstkapucijnapen worden ernstig bedreigd. Helaas verdwijnt veel leefgebied door het kappen van bossen. Hierdoor is de geelborstkapucijnaap niet veel meer te zien in Zuid-Amerika. Europese dierentuinen werken samen met de Braziliaanse overheid om zo deze mooie soort te beschermen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Vicuña

Moedige leider

Als er gevaar aankomt, maken ze een fluitend geluid. Het mannetje dat de baas is van de groep, gaat tussen de groep en het gevaar instaan. Hij laat daarmee zien dat hij niet bang is zijn groep te
beschermen.

Trui breien

Vroeger werd de vicuña veel gevangen voor zijn vacht. Mensen scheerden hem en lieten hem daarna weer gaan. Van de wol werd vooral kleding gemaakt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Rode neusbeer

Vrouwengroepen

Rode neusberen leven in vrouwengroepen. In de paartijd mag een mannetje, wanneer hij onderdanig genoeg is, de vrouwengroep betreden. Zodra de jongen worden geboren, wordt hij de groep weer
uitgejaagd.

Kwetteren

Rode neusbeergroepen hebben elk hun eigen territorium, maar wanneer ze elkaar ontmoeten, dan wordt zelden gevochten. Tijdens het rondtrekken maken neusberen kwetterende geluidjes om contact met elkaar te houden.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Krabbenetende wasbeer

Waterdierenmenu

De krabbenetende wasbeer leeft vrijwel altijd in de buurt van water. Naast krabben lust deze wasbeer ook kikkers, weekdieren, garnalen, vruchten en eieren. Hij zoekt vooral ‘s avonds naar voedsel.

Kort kapsel

In vergelijking met de gewone wasbeer heeft de krabbenetende wasbeer een hele korte vacht. Omdat deze wasbeer in warmere gebieden leeft, heeft hij geen dikke bontjas nodig. Ook heeft deze wasbeer langere poten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Zwarte slingeraap

Leven op grote hoogte

Zwarte slingerapen leven in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn vaak hoog in de bomen te vinden. Het grootste gedeelte van de tijd leven ze boven de 25 meter.

Een gezond dieet

Zwarte slingerapen eten heel veel verschillende soorten fruit. Daarnaast eten ze ook wel bladeren, bloemen en af en toe insecten. Door fruit met pit en al op te eten (en deze later weer uit te poepen) verspreiden ze de zaden. Zo kunnen er op nieuwe plekken weer fruitbomen groeien.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Capibara

Zwemvliezen

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich gemakkelijk door het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven. Zijn ogen, oren en neusgaten zitten boven op zijn hoofd. Zo blijven deze boven water als de capibara gaat zwemmen.

Heer van het gras

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara ‘heer van het gras’. Gras is ook wat de capibara het meest eet. Verder eet hij ook waterplanten en boomschors. ’s Ochtends eet de capibara vaak zijn eigen keutels op. Zo kan hij extra voedingsstoffen uit zijn eten halen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Tapir

Slurf

De kleine, bewegelijke slurf gebruiken tapirs bij het verzamelen van voedsel. De omgeving wordt er mee besnuffeld en het gevonden voedsel kan door de slurf naar de bek gebracht worden.

Uitstekende zwemmers

Zuid-Amerikaanse tapirs kunnen goed zwemmen en duiken. Bij gevaar rennen ze weg of duiken het water in. Soms slapen ze in het water. Om huidparasieten kwijt te raken, nemen tapirs een modderbad.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma