Animal type: Amazone

Geelborst kapucijnaap

Een vijfde hand?

Geelborstkapucijnapen horen bij de grijpstaartapen. Deze apen gebruiken hun staart als een soort vijfde hand. Zo kunnen ze zich vastgrijpen aan de takken en zijn het echte acrobaten in de bomen! Geelborstkapucijnapen ook heel erg slim. Zo gebruiken ze gereedschappen om bijvoorbeeld noten open te breken, maar ook kleine takjes om kleine dieren mee te vangen.

Ernstig bedreigd

Geelborstkapucijnapen worden ernstig bedreigd. Helaas verdwijnt veel leefgebied door het kappen van bossen. Hierdoor is de geelborstkapucijnaap niet veel meer te zien in Zuid-Amerika. Europese dierentuinen werken samen met de Braziliaanse overheid om zo deze mooie soort te beschermen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Kuifseriema

Lopende vogel

De kuifseriema kan goed vliegen, maar loopt liever. Bij gevaar schreeuwt de kuifseriema eerst hard om de vijand weg te jagen. Daarna zal hij eerder weglopen dan wegvliegen.

Eet smakelijk

De kuifseriema heeft veel op zijn menu staan, zoals vlees, zaden en vruchten. Met zijn snavel slaat de kuifseriema een levende prooi tegen een steen om het te doden. De prooi wordt dan vanuit de klauwen opgegeten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Boliviaanse doodshoofdaap

Man en vrouw apart

In een groep doodshoofdaapjes leven de mannetjes apart van de vrouwtjes. Alleen de hoogste mannetjes in rang komen bij de vrouwtjes om te paren. Kinderen worden opgevoed in de vrouwengroep, waar ze gezamenlijk voor de jongen zorgen.

Belangrijke dieren

In het tropische regenwoud eten ze vooral insecten en fruit. Zo helpen ze bij het in toom houden van het aantal insecten. Door fruit te eten, helpen ze met het verspreiden van de zaden waaruit nieuwe bomen kunnen groeien.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Nandoe

Loopvogel

Nandoes kunnen niet vliegen. Dit komt doordat de vleugels onvoldoende zijn ontwikkeld om er lucht mee te verplaatsen. Wel kunnen ze heel hard lopen: een nandoe kan een snelheid van 60 km per uur halen.

Zorgzame vader

Een nandoeman paart met meerdere vrouwen. Hij maakt een nest waarin de vrouwen hun eieren kunnen leggen. De vrouwen kijken niet meer om naar hun eieren. De man broedt de eieren uit en zorgt voor de kuikens.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Vicuña

Moedige leider

Als er gevaar aankomt, maken ze een fluitend geluid. Het mannetje dat de baas is van de groep, gaat tussen de groep en het gevaar instaan. Hij laat daarmee zien dat hij niet bang is zijn groep te
beschermen.

Trui breien

Vroeger werd de vicuña veel gevangen voor zijn vacht. Mensen scheerden hem en lieten hem daarna weer gaan. Van de wol werd vooral kleding gemaakt.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Rode neusbeer

Vrouwengroepen

Rode neusberen leven in vrouwengroepen. In de paartijd mag een mannetje, wanneer hij onderdanig genoeg is, de vrouwengroep betreden. Zodra de jongen worden geboren, wordt hij de groep weer
uitgejaagd.

Kwetteren

Rode neusbeergroepen hebben elk hun eigen territorium, maar wanneer ze elkaar ontmoeten, dan wordt zelden gevochten. Tijdens het rondtrekken maken neusberen kwetterende geluidjes om contact met elkaar te houden.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Halsbandpekari

Varkenachtig

Halsbandpekari’s zijn nauw verwant aan varkens en zwijnen, maar behoren tot de eigen pekari-familie. Deze familie bestaat uit vier soorten waarvan de halsbandpekari de kleinste is. Man en vrouw zien er bijna gelijk uit, maar pasgeboren jongen lijken heel anders: geelbruin met midden over de rug een zwarte streep.

Sociale groep

In een groep zijn ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes en de hiërarchie is duidelijk. Eén man is de baas en is de vader van alle jongen. Wanneer twee groepsleden elkaar begroeten, staan ze in tegengestelde richting naast elkaar en doen kort een soort kop/romp-knuffel. Naar andere groepen zijn ze heel vijandig.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Krabbenetende wasbeer

Waterdierenmenu

De krabbenetende wasbeer leeft vrijwel altijd in de buurt van water. Naast krabben lust deze wasbeer ook kikkers, weekdieren, garnalen, vruchten en eieren. Hij zoekt vooral ‘s avonds naar voedsel.

Kort kapsel

In vergelijking met de gewone wasbeer heeft de krabbenetende wasbeer een hele korte vacht. Omdat deze wasbeer in warmere gebieden leeft, heeft hij geen dikke bontjas nodig. Ook heeft deze wasbeer langere poten.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Zwarte slingeraap

Leven op grote hoogte

Zwarte slingerapen leven in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn vaak hoog in de bomen te vinden. Het grootste gedeelte van de tijd leven ze boven de 25 meter.

Een gezond dieet

Zwarte slingerapen eten heel veel verschillende soorten fruit. Daarnaast eten ze ook wel bladeren, bloemen en af en toe insecten. Door fruit met pit en al op te eten (en deze later weer uit te poepen) verspreiden ze de zaden. Zo kunnen er op nieuwe plekken weer fruitbomen groeien.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

Capibara

Zwemvliezen

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich gemakkelijk door het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven. Zijn ogen, oren en neusgaten zitten boven op zijn hoofd. Zo blijven deze boven water als de capibara gaat zwemmen.

Heer van het gras

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara ‘heer van het gras’. Gras is ook wat de capibara het meest eet. Verder eet hij ook waterplanten en boomschors. ’s Ochtends eet de capibara vaak zijn eigen keutels op. Zo kan hij extra voedingsstoffen uit zijn eten halen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier

De mooiste tijd beleef je bij ZooParc Overloon, onderdeel van Libéma